Tradiční pietní akt v Lidicích bude letos 14. června, mši povede kardinál Duka

Před nedávnem začala návštěvnická sezona v Památníku Lidice, kam se lidé jezdí poklonit památce lidických obětí. Tradiční pietní akce se letos uskuteční v sobotu 14. června. Už večer předtím ale bude znít v lidickém areálu hudba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník Lidice

Památník Lidice | Foto: Petr Stehlík, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

V předvečer pietní vzpomínky, to znamená v pátek 13. června, zazní v Lidicích árie slavných českých hudebních skladatelů. Památník Lidice totiž věnuje letošní koncert pěvkyni Jarmile Novotné a také politikovi Janu Masarykovi.

Tyto dvě osobnosti nevybral Památník Lidice náhodou, obě totiž podle ředitele památníku Milouše Červencla měly k Lidicím blízký vztah.

„Jarmila Novotná umělecký a Jan Masaryk politický i osobní. Vždyť to byl on, kdo nejen tehdy vyzýval z Londýna ke statečnosti a dával lidické oběti za příklad ve druhé světové válce. Ale byl to také on, kdo křtil po roce 1945 první narozené lidické dítě ve svobodném Československu,“ říká Červencl.

Mši bude sloužit kardinál Duka

Hlavní pietní akt se bude konat v sobotu 14. června. Zahájí ho kardinál Dominik Duka, který bude v devět hodin ráno sloužit mši. Lidická galerie si navíc na dobu pietního aktu půjčí od Arcibiskupství pražského obraz Lidické madony.

V únoru tohoto roku obraz věnoval arcibiskupství výtvarník Zdirad Čech, vzápětí ho vysvětil právě kardinál Duka. Lidická galerie si nechá vyrobit keramickou repliku obrazu a vsadí ji do základů lidického kostela.

Lidická galerie | Foto: Jana Káninská

„Pan kardinál zcela netradičně bude mít už bohoslužbu v devět hodin ráno, kdy tomuto místu a obrazu požehná. A po pietní vzpomínce ve 12 hodin bude originál obrazu předveden opět za přítomnosti pana kardinála široké veřejnosti v lidické galerii,“ popisuje Červencl.

Po dvanácté hodině začne přehlídka dětských pěveckých souborů Světlo za Lidice.

Jako vždy bude Galerie Lidice po celou sezonu vystavovat obrázky dětí, které vyhrály mezinárodní dětskou výtvarnou soutěž. Soutěž organizuje Památník Lidice a má uctít památku dětských obětí z Lidic. Letos se jí zúčastnilo rekordních 29 tisíc dětí z celého světa.

Mělo by tak jít o největší dětskou výtvarnou soutěž na světě. Letos se koná už po dvaačtyřicáté. Výsledky vyhlásí Památník Lidice 28. května, Galerie v Lidicích pak vystaví asi 1200 nejlepších prací. K vidění budou do konce října.

Kateřina Havránková, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme