Co bude s Národní knihovnou? Nevhodné podmínky jsou jen přechodné, reaguje ředitel na kritiku

Knihovníci se v pátek opřeli do vedení Národní knihovny. Podle nich instituce ztrácí prestiž, nemá peníze na nové knihy a ty stávající skladuje ve špatných podmínkách. Současná situace podle nového ředitele knihovny Martina Kocandy není ideální, brzy by se ale měla zlepšit. Řekl to v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské Klementinum

Pražské Klementinum | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

Knihovna ztrácí svou domácí i mezinárodní prestiž, nemá dostatek finančních prostředků na nákup nové literatury, chybí skladovací kapacity pro ukládání nových přírůstků a rekonstrukce Klementina se neustále protahuje. 

Den v 60 minutách

Nový ředitel Národní knihovny Martin Kocanda bude hostem pondělního pořadu Den v 60 minutách, který Český rozhlas Plus vysílá od 21:00.

To jsou jen některé z bodů prohlášení, který v pátek společně vydaly Ústřední knihovnická rada ČR, Sdružení knihoven ČR a Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky.

Národní knihovna (NK) má od 1. června nového ředitele, jímž se stal Martin Kocanda. Od roku 2011 jde už o čtvrtého šéfa instituce.

I jeho knihovníci kritizují. Například za jeho prohlášení o tom, že je nutno primárně řešit investiční výstavbu, případně mzdy. Vadí jim, že podle slov nového ředitele situace vypadá, že v odborné oblasti žádné problémy neexistují. "Jsme přesvědčeni, že problém Národní knihovny je mnohem hlubší a dotýká se především plnění jejích základních funkcí," uvedli.

„Knihovna je, byla a pořád bude špičkovým pracovištěm v dané oblasti," říká Martin Kocanda v rozhovoru pro iROZHLAS.cz. Kromě toho přibližuje, jaké kroky bude vedení instituce dále podnikat, aby zajistilo kvalitu služeb knihovny.

Nový ředitel Národní knihovny Martin Kocanda. | Foto: repro, LinkedIn Martin Kocanda

Co si o prohlášení knihovníků myslíte?
Musím říct, že jakkoliv s velkou částí problematických oblastí, které knihovnická rada zmiňuje, souhlasím, musím se ohradit proti některým snahám a interpretacím zpochybňujícím odbornou činnost nebo odbornou úroveň Národní knihovny České republiky.

Osobně si myslím, že to ani nebylo cílem tohoto prohlášení – o to víc mě mrzelo, že některá média mají potřebu kvalitu odborné práce NK zpochybňovat. Knihovna je, byla a pořád bude špičkovým pracovištěm v dané oblasti.

Knihovníci zmiňují, že NK nemá dost peněz na nákup literatury. Je to pravda?
Je pravdou, že ty prostředky nejsou ideální. Samozřejmě máme jinou představu, než jaké jsou naše finanční možnosti. Při nákupu nám tedy nezbývá, než aby byl selektivní.

Národní knihovna v Praze, Klementinum. | Foto: Filip Jandourek

Jak tedy postupujete, aby v tomto ohledu neklesala kvalita služeb?
V této věci naprosto spoléhám na odborné pracovníky NK, kteří mají akvizici na starost. A vím, že oni vycházejí z ekonomických možností, které mají, a z toho, jak mají nastavené priority.

Můžete potvrdit informaci knihovníků, že instituci chybí skladovací kapacity?
Ano, je to pravda. Pravdou je, že přibližně těch 400 tisíc knihovních jednotek, jak uvádí, je zatím v provizorních podmínkách. Ale to velmi souvisí se stavební situací, která se týká NK.

Což už tam knihovnická rada neuvádí. Myslím si, že ta informace není z našeho pohledu – a teď mluvím za vedení NK – že není zcela objektivní.

Bude tedy pro knihy po rekonstrukci dostatek místa?
Revitalizace Klementina probíhá způsobem, který je architektonicky puristický. Z toho vyplývá i to, že hlavním kritériem není až tak uživatelská část, ale skutečně návrat do původní barokní podoby areálu. Počítáme nicméně s tím, že by v budově Klementina mělo být uskladněno přibližně 2,5 milionu knihovních svazků.

Národní knihovna v Praze, Klementinum. | Foto: Filip Jandourek

Knihovníci kromě kapacit hovoří o celkových nevyhovujících podmínkách v Klementinu...
Do funkce jsem nastoupil teprve před 10 dny. V tuto chvíli ale mohu říct, že pokud jde o rekonstrukci, postupujeme podle aktuálního časového harmonogramu. Kolaudace je plánována na konec měsíce.

Pokud jde o to, zda v minulosti došlo či nedošlo k nějakým zásadnějším problémům, na to odpovědět nedokážu, museli byste se zeptat managementu v předchozích letech.

Jaké kroky v souvislosti s prohlášením plánujete? Budete to nějak řešit?
Samozřejmě. To všechno, co popisuje knihovnická rada, jsou oblasti, o kterých víme. Teď jsme se je ve vedení pokoušeli popsat a nastavit si priority. Nechtějte po mně ale, abych byl po týdnu a dvou dnech schopen vyčíst řešení problémů, které vznikaly mnoho let.

Teď řešíme aktuální situaci, která souvisí s pracovními pracemi. Ta probíhá nejen v Klementinu, ale i v Hostivaři, a je to stav dočasný.

Daniela Brodcová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme