Voliči preferují atraktivní kandidáty, tvrdí německá studie. Sociologové zkoumali 1786 politiků

Krásní lidé to mají jednodušší v řadě oblastí života a politika zřejmě není výjimkou. K takovému závěru alespoň dospěli odborníci z univerzity v západoněmeckém Düsseldorfu, kteří posuzovali vliv atraktivity politiků a političek na jejich volební výsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Kanady Justin Trudeau

Kanadský premiér Justin Trudeau se pravidelně objevuje v žebříčcích nejatraktivnějších politiků. | Zdroj: Reuters

Düsseldorfští sociologové, kteří se tématu věnují od roku 2002, zkoumali celkem 1786 politiků, kteří v zářijových volbách kandidovali do Spolkového sněmu.

Vzhled politiků nejprve hodnotila skupina 12 dobrovolníků a 12 dobrovolnic na škále nula (neatraktivní) až šest (velmi atraktivní), a pak se zjištěný údaj porovnával s volebním výsledkem.

Analýza ukázala, že velmi atraktivní kandidát může díky svému vzhledu získat při hlasování až o pět procentních bodů více.

Podle vedoucího výzkumu Ulricha Rosara to odpovídá poznatkům o tom, že pro voliče jsou při rozhodování, komu dají svůj hlas, stále důležitější jednotlivé osobnosti. Naopak význam programů politických stran ustupuje do pozadí.

Sahra Wagenknechtová. | Foto: Nicole Teuber | Zdroj: Oficiální stránky Sahry Wagenknecht

Bez zajímavosti není ani pořadí, v jakém skončili volební lídři jednotlivých parlamentních stran. Jako nejatraktivnější byla hodnocena Sahra Wagenknechtová (4,08 bodu), která do voleb vedla postkomunistickou Levici (Die Linke).

Mezi muži první příčku obsadil šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner (3,43 bodu). O poznání hůř dopadl lídr sociálních demokratů Martin Schulz (1,67 bodu). Kancléřka Angela Merkelová si dokonce přišla jen na 1,04 bodu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme