Školáci koupili paní Jiřince televizi. Ježíškova vnoučata dál plní přání

Ježíškových vnoučat jsou tisíce. Vidět jich ale bezmála třicet pohromadě, se jen tak někomu nepodaří. Do zlínského Domu pokojného stáří ve středu zamířily děti ze Základní školy Kvítková. S rodiči a pedagogy splnily přání dvou klientů místní organizace Naděje.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA Zlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ježíškova vnoučata už plní téměř všechna přání. Organizátoři vyzývají další domovy seniorů k účasti

Ježíškova vnoučata už plní téměř všechna přání. Organizátoři vyzývají další domovy seniorů k účasti | Foto: Ježíškova vnoučata | Zdroj: jeziskovavnoucata.cz
  • Přehrát

    Školáci předávají televizi paní Jiřině

Děti do domova přivedla jejich učitelka Dana Uhrová. „Milá babičko Jiřinko, k Vánocům jste si přála televizi. Naše děti a jejich rodiče se vám na ni složili,” překvapila šťastnou paní Jiřinu.  

„V televizi se nejraději dívám na zprávy, dárek mě velice překvapil. Představovala jsem si tu televizi menší,” usmívá se. „Na televizi jsme přispívat nemuseli, zapojili se jen ti, kdo chtěli,” popisují malí školáci. 

A televize nebyla jediný dárek, se kterým děti a jejich učitelka do domova přijely. Například panu Františkovi předaly vánoční čepičky a hromadu pralinek. A přestože je pan František těžce postižený, dojetí po předání dárků na něm bylo jednoznačně viditelné.  

Dvě třetiny přání už se plní 

Předání darů zorganizovala Jana Chovancová, vedoucí Domu pokojného stáří. „Úplně napoprvé jsme neměli odvahu zveřejnit přání všech klientů,” přiznává. 

„Pak se nám ale potenciálních dárců začalo ozývat víc a víc, proto jsme prostřednictvím webu Českého rozhlasu nakonec předali přání všech našich klientů. Minimálně dvě třetiny už jsou nyní zarezervované,” pochvaluje si. 

Ježíškova vnoučata

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz. A sledujte facebook Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme