'Nebojím se!' 91letá seniorka se na jaře dočká tandemového seskoku padákem

Být starý neznamená nemít sny a přání. Denně se o tom přesvědčujeme díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Na webu ježíškovavnoučata.cz můžete seniorům vánoční přání splnit i vy. Marie Půlkrábková se toho svého dočká na jaře.

Tento článek je více než rok starý.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA Trutnov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paní Marie z trutnovského domova důchodců měla skutečně netradiční sen – seskok padákem

Paní Marie z trutnovského domova důchodců měla skutečně netradiční sen – seskok padákem | Foto: Petr Pospíšil | Zdroj: Český rozhlas

Jednadevadesátiletá Marie Půlkrábková bydlí v domově důchodců v Tmavém dole na Trutnovsku a svěřila se s tím, že když vidí létat venku rogala, je jí líto, že již není mladá.

„Závidím jim to, ten let dolů a ten rozhled,“ svěřila se.

Její přání tak bylo prosté: „Seskok padákem s někým z letadla.“

Dočkat by se měla na jaře. Paní Marie říká, že strach nemá, a pokud jí to zdraví dovolí, ráda do připraveného vozu nasedne a tandemový seskok si zkusí.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz. A sledujte facebook Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Jana Házová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme