Svatba snů, bez stresu a zařizování. Česko zažívá boom svatebních koordinátorů

Svatební koordinátoři a agentury se shodují: zájem o jejich služby roste a snoubenci si je na přípravu svého vysněného dne najímají stále častěji. Musí ale počítat s tím, že pomoc není zadarmo. Ceny se v jednotlivých regionech značně liší, organizace celé svatby od prvních schůzek po svatební den může vyjít i na desítky tisíc korun. Navíc zkušení svatební koordinátoři mají ve svých diářích často plná místa už na následující rok.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatební koordinátoři jsou v Česku čím dál populárnější

Svatební koordinátoři jsou v Česku čím dál populárnější | Foto: Pexels | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Lucie Buryanová řekla své ano manželovi loni v květnu. Na svatbu do moravského sklípku pozvali 100 hostů. Aby nemuseli měsíce před obřadem trávit plánováním a zařizováním svatebního dne, najala si Lucie svatební agentku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o boomu svatebních koordinátorů připravila Barbora Kladivová

„Protože jsme byli na několika svatbách a některé byly koordinované a některé ne a někde jsme i pomáhali. Když jsem viděla, co všechno je potřeba zařídit a co je možné si najmutím koordinátora ulehčit, tak nám rozhodně přišlo lepší mít někoho, kdo se postará o všechny ty nepříjemnosti, a taky jsem si chtěla svatbu užít jako nevěsta, a ne jako organizátor," vypráví Lucie Buryanová.

Koordinace svatby se ujala nevěstina kamarádka, která svatby organizuje. Její služby vyšly asi na 10 tisíc korun, říká Lucie. „Investice se nám určitě vyplatila, protože mi koordinátorka doporučila paní na líčení, paní floristku, kameramana i fotografa. Ceny byly nižší, protože s nimi často spolupracuje a pro mě to byla hlavně úspora času, protože jsem nemusela nikoho hledat," dodává.

Svatba, manželství, manželé (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Unsplash

Zájem o koordinátory stoupá

Že snoubenci a zejména nevěsty využívají služeb svatebních agentur nebo koordinátorů, stále více potvrzují i firmy, které se zajišťováním svateb zabývají. Třeba Lucie Holá zorganizovala přes 180 svateb a termíny má už teď zarezervované i na příští rok. Nejčastěji připravuje tzv. svatby na klíč - tedy takové, které zařizuje od úplného začátku až po svatební den se vším všudy.

„Já bych řekla, že svateb bude podobně, ale určitě přibývá nevěst, které mají zájem o agenturu - to geometricky stoupá. Existují různé přístupy, může to být jen koordinace ve svatební den nebo to může být kompletní organizace svateb, případně jsou to takové doplňkové služby jako konzultace," přibližuje Lucie Holá.

Svatba | Foto: Fotobanka Pixabay

Svatební koordinátoři tak můžou okolo svatby zařídit úplně vše - od místa, kde bude obřad probíhat, po fotografy, květinovou výzdobu, zasedací pořádek a program. Ve svatební den se pak starají o průběh oslavy a časový harmonogram.

„Dřív celou svatbu organizovala maminka nevěsty, nevěsta a případně svědkyně. Novodobý přístup je řešit jen šaty a malé nezbytnosti a zbytek nechat profesionálovi, který to zařídí za vás. Zároveň nevěsta nemusí nic řešit - stará se jen o to, aby se nechala nalíčit a učesat," dodává koordinátorka.

Ženich z vrtulníku

Jenže mít svatbu svých snů a přitom nic nezařizovat něco stojí. Některé agentury si účtují třeba deset procent z celkové ceny svatby, některé z jednotlivých úkonů a některé mají zase pevné ceníky. Ceny za svatby na klíč se pohybují v desítkách tisíc korun, v případě náročných a originálních požadavků se můžete dostat i na částky přes sto tisíc. Svatební koordinátoři se ale postarají o vše a často snoubencům plní i ta nejméně obvyklá přání, říká Jana Kubáčová, majitelka agentury Svatební agentka.

„Měli jsme svatbu, kdy ženich vystupoval k oltáři z vrtulníku a měli jsme i unikátní svatbu, kdy snoubenci - Češi, kteří dlouhodobě žijí v Anglii - přiletěli ve středu do České republiky, ve čtvrtek ženich nevěstu požádal o ruku, v pátek probíhaly svatební přípravy a hned v sobotu proběhla celá svatba o 60 lidech. Všichni přitom vydrželi to celé před nevěstou utajit," vzpomíná Jana Kubáčková.

Svatba (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Freeimages

Přestože jsou v Česku desítky svatebních agentur a koordinátorů, najít toho správného nemusí být jednoduché. Dana Kapalínová z agentury Perfektní svatba organizuje svatby už od roku 2009, kdy byly na trhu jen asi tři agentury pro české klienty. Dnes jich jsou desítky a koordinátorů stovky.

„Já bych hlavně doporučovala, aby si klienti přečetli recenze, aby se podívali na množství organizovaných svateb i na fotky a přečetli si reference od klientů. Dál bych se zajímala o to, jaké zázemí agentura má, jestli fungují někde v kanceláři nebo fungují z domu. Důležité je i to, zda svatební koordinátorka nebo agentura má tuto činnost jako hlavní práci nebo je to její koníček," vyjmenovává Dana Kapalínová, na co vše by svatebčané při výběru organizátorů měli myslet.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme