Desetitisíce lidí po celém světě 'pochodovaly' pro vědu. Kritiku sklízel hlavně Trump

Do Pochodů pro vědu se ve Spojených státech zapojily desetitisíce lidí. Demonstranti kritizovali hlavně znevažování vědeckých výzkumů. Cílem kritiky ale byly i výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ve volební kampani zpochybňoval například klimatické změny. Trump na adresu demonstrantů řekl, že si důležitost vědy i ochrany přírodního prostředí uvědomuje. Demonstrovalo se i v evropských městech včetně Prahy.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochodu pro vědu se zúčastnily desítky tisíc lidí ve Spojených sátech i po celém světě

Pochodu pro vědu se zúčastnily desítky tisíc lidí ve Spojených sátech i po celém světě

V hlavním městě USA byly na transparentech demonstrantů k vidění humorné i vážné slogany. Devítiletý Sam Klimas ze Západní Virginie držel vlastnoručně vyrobený nápis „Věda mi zachránila život". Chlapec měl rakovinu mozku a nyní je už vyléčen.

Vědci, kteří se pochodu zúčastnili, vyjadřovali obavu z politického a veřejného odmítání zavedených vědeckých poznatků týkajících se například klimatické změny nebo očkování. „Vědci považují za děsivou skutečnost, že důkazy jsou vytlačovány ideologickými tvrzeními," řekl bývalý fyzik a demokratický kongresman Rush Holt, který stojí v čele Americké asociace pro vědecký pokrok.

Terčem kritiky tisícovek demonstrantů ve Washingtonu i jinde ve světě bylo mimo jiné počínání nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a škrty, jimiž chce omezit výdaje na vědecké bádání a na ochranu životního prostředí. Jak říká Jennifer Molnerová ze společnosti pro ochranu přírody, protest má americké veřejnosti připomenout, že práce vědců je pro životní prostřední nebo medicínu nezbytná.

Fotograf ledovců James Balog, který tvrdí, že viděl tát biliony tun ledu, washingtonskému davu řekl, že debata o vědě o klimatické změně tváří v tvář Trumpově administrativě a popíračům klimatické změny je „bitvou mezi objektivní skutečností a ideologickou fikcí".

Ochránci přírody vs. Trump. Konec války proti uhlí, vzkázal při podpisu nového dekretu

Číst článek

Trump ke Dni Země na twitteru uvedl, že jeho vláda chce udržovat čistý vzduch a vodu a zachovávat lesy, jezera či chránit ohrožené druhy, ale nepůjde to udělat způsobem, který ohrozí „pracující rodiny".

Za vědu se demonstrovalo i v několika evropských městech. Tisíce účastníků Pochodu za vědu v britské metropoli zamířily k budově parlamentu. Podle doktorky Helen Czerskické z londýnské univerzity kromě vědců přišli i ti, kteří nezapomínají na to, že věda poskytuje informace, na základě kterých se se činí důležitá politická rozhodnutí.

Berlínského pochodu se podle organizátorů zúčastnilo na deset tisíc lidí. K Braniborské bráně nesli transparenty s hesly jako „Fakta místo pocitů" nebo „Milujeme experty – ty co mají důkazy". Organizátoři demonstrací tvrdí, že jenom v Berlíně se sešlo 11 000 lidí a v celém Německu, kde se uskutečnilo přes 20 takových akcí, zhruba 37 000 lidí.

Christine McEnteeová, výkonná ředitelka Americké geofyzikální unie, se zapojila do protestu v rakouské metropoli Vídni. Agentuře AP řekla, že k útokům na vědu a její výsledky přispěly i výsledky voleb v USA a některých dalších zemích. Ohrožování vědecké svobody je patrné v Turecku i jiných evropských státech, varovala vědkyně.

Lukáš Matoška, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme