Autor

Tea Turková

RSS autora

Články autora

|Tea Turková |Zprávy ze světa

Tisíce běženců v Srbsku chtějí pokračovat na západ. Denně se jich ale přes hranice dostane jen pár

Zhruba 7 tisíc migrantů čeká v Srbsku na příležitost dostat se před Maďarsko nebo Chorvatsko na západ. Hranice s Evropskou unií ale pro mnohé zůstává uzavřená. Stovky z nich proto našly přechodný domov na autobusovém nádraží v centru Bělehradu a opuštěných domech v jeho okolí. Do země přitom přichází čím dál více lidí.

|Tea Turková |Zprávy ze světa

V bosenském Sarajevu vzniklo muzeum připomínající hrůzy občanské války

Sarajevské muzeum válečného dětství dokumentuje zkušenost lidí, kteří vyrůstali v hlavním městě Bosny a Hercegoviny během konfliktu v 90. letech. Tvůrci v něm shromáždili unikátní kolekci nejrůznějších předmětů, které si dnes už dospělí lidé celá léta schovávali jako svého druhu památku. Atmosféru dětství na pozadí střelby a bombardování dokreslují rozhovory, ve kterých lidé popisují své zážitky z války.

|Tea Turková |Zprávy ze světa

Nulandová v Praze nepotvrdila rozmístění těžké vojenské techniky USA ve východní Evropě

Americké spojenectví s Českou republikou je silné a na výborné úrovni. Během své pražské návštěvy to dnes řekla náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. S českými politiky mluvila o euroatlantické obchodní dohodě, známé jako TTIP, o energetické bezpečnosti v Evropě i postoji k Rusku. To ohlásilo přezbrojování a posílení svého jaderného arzenálu.

| ČTK, Tea Turková |Ekonomika

Řecký ministr financí vyzval k odkladu splatnosti dluhopisů, které vlastní ECB

Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes vyzval k odložení data splatnosti dluhopisů, které vlastní Evropská centrální banka (ECB). Eurozóna v únoru souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu. Vyplacení dalších peněz ale podmínila předložením podrobného plánu reforem. Varufakis se snaží o zmírnění podmínek záchranného programu a oživení řecké ekonomiky. Rozsáhlé škrty prohloubily recesi a celková životní úroveň Řeků klesla.

|Pavel Polák, Tea Turková, kov |Zprávy z domova

Podpora technických oborů a němčiny, vidí Sobotka recepty, jak víc lákat německé investice

Česko by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mělo víc podporovat středoškolské vzdělávání v technických oborech i výuku němčiny a premiér chce také klást větší důraz na praxi, kterou studenti získávají. Předseda české vlády to řekl při návštěvě Berlína po setkání s německými investory. Německé firmy se podle Sobotky do budoucna obávají o dostatek kvalifikovaných pracovníků v Česku, obecně ale vnímají české investiční prostředí velmi pozitivně.

|Jaromír Marek, Jan Prokeš, Tea Turková |Zprávy z domova

Část Čechů, kteří přežili zemětřesení v Nepálu, je na cestě domů. Přiletí speciálem

Část českých turistů, které v Nepálu zastihlo ničivé zemětřesení, je na cestě domů – na palubě speciálu, který do jihoasijské země vezl humanitární pomoc a zdravotnický personál a teď se vrací zpět. Při čekání na spoj strávili lidé na letišti v nepálském Káthmándú i několik nocí. Do Prahy by měli přiletět po 17. hodině.

|Martin Dorazín, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Tea Turková |Zprávy ze světa

Na východ Ukrajiny dorazil další konvoj z Ruska. Separatisti plánují útok na Mariupol

Na východní Ukrajinu dorazil další konvoj z Ruska, údajně s humanitární pomocí. Separatisté oznámili, že zastavili hlavní vojenské operace a má zasednout společná rusko-ukrajinská vojenská komise, která dojedná stažení těžkých zbraní na linie stanovené minskými dohodami. Ukrajinská strana upozornila na koncentraci povstaleckých a ruských vojsk u Mariupolu.