Autor

Tomáš Medek

Znamení: Rak

Životní motto: Mysli na nejlepší, ale připrav se na nejhorší.

Co dělám v rozhlase: Hlavně příspěvky, které se týkají peněz a aktuálního ekonomického dění. Chodím na tiskovky, točím rozhovory s ekonomy nebo šéfy společností, snažím se vysvětlovat, jak se ta či ona změna dotkne našich peněženek. Připravuji také zpravodajství z burzy nebo souhrn ekonomických událostí Byznys dnes.

Před rozhlasem: Prošel jsem mimo jiné marketingovým oddělením jednoho penzijního fondu. V rádiu jsem začínal už při studiu na Vysoké škole ekonomické. Z pražského regionálního studia ČRo Regina jsem z pozice zprávaře přešel do ekonomické redakce Radiožurnálu.

Co mě baví: Média, hlavně americká zpravodajská rádia a TV, letecká doprava, ale také fotografování a cestování.

Co mě nejvíc dostane: Třeba dobrý film, Airbus A380 nebo 90% sleva

Z rozhlasové pavlače: (aneb víte, co se o Vás říká?) Nevím a je mi to jedno.

redakce: ekonomická redakce

RSS autora

Články autora

|Lucie Husárová 1, Tomáš Medek, Lenka Jansová, Tomáš Pavlíček, Kristina Winklerová |Zprávy z domova

Peake ztratila jako ministryně obrany mou důvěru, řekl Nečas. LIDEM ve vládě ale chce

Premiér Petr Nečas zdůvodnil odvolání Karolíny Peake z čela ministerstva obrany po pouhých osmi dnech naprostou ztrátou důvěry. Kritizoval ji za to, že bez konzultace odvolala klíčové osoby na ministerstvu. Oficiální vysvětlení personálních rošád označil předseda vlády za účelové a nepravdivé. Ve vládní spolupráci se stranou LIDEM si ale Nečas přeje pokračovat.

|Tomáš Medek |Ekonomika

Česko by mohlo v případě nouze odpojit přeshraniční vedení elektřiny

Čeští energetici by mohli při stavu nouze vypnout vedení elektřiny ze zahraničí. Počítá s tím novela vyhlášky o stavu nouze v energetice. Vládě ji dnes předloží ministerstvo průmyslu a obchodu. Vyhláška reaguje na budování větrných elektráren na severu Německa. Ty vyrábějí elektřinu v závislosti na počasí. Při velmi větrných dnech je energie tolik, že může ohrozit i českou přenosovou soustavu.

|Tomáš Medek, pir, Zuzana Plíšková, Iveta Záleská |Zprávy z domova

Služba technické podpory registru vozidel podle úředníků nefunguje

Ministerstvo dopravy platí měsíčně 400 tisíc korun za technickou podporu registru vozidel. Služba ale podle úředníků nefunguje. Na dotazy a připomínky nikdo nereaguje. Třeba v Pardubicích poslali za poslední dva měsíce dvacet dotazů, ani na jeden odpověď nedostali. O nic lepší to nebylo ani v případě nonstop informační linky, kterou mohli úředníci využívat do konce září. Na telefon se nedalo dovolat, případně museli úředníci o vyřešení problému žádat opakovaně. Tahle služba přitom vyšla měsíčně skoro na milion.

|Martin Drtina, Tomáš Medek, Věra Pfeifferová, krw |Zprávy z domova

Registr vozidel se předvede v plném provozu, připojí se všechny obce

Centrální registr aut dnes čeká zatěžkávací zkouška. Po odstranění problémů s propojením policejních databází se k němu poprvé připojí všechny obce s rozšířenou působností. Páteční slabší provoz, kdy většina dopravních inspektorátů neměla úřední dny, systém přečkal bez kolapsu. Hrozba odchodu z vlády ale pro ministra dopravy Pavla Dobeše ze strany LIDEM trvá.

|Andrea Strohmaierová, Tomáš Medek, Mirko Kašpar, Lukáš Milota |Zprávy z domova

Registr vozidel je sice pomalý, ale lidé odcházejí spokojeni, tvrdí ministr Dobeš

Problémy s registrací vozidel a dlouhé fronty stále hlásí registrační úřady po celém Česku. Nový systém sice už na většině míst funguje, je ale pomalý a vykazuje chyby. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM), který navštívil plzeňský úřad, je ale nejdůležitější, že všichni klienti, kteří přijdou na registr, jsou podle něj odbaveni, přestože to někdy trvá dlouho.

|Tomáš Medek, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Dagmar Cestrová, Jan Piroch, ak |Regiony

Exředitel dotačního úřadu Severozápad Kušnierz byl odsouzen na 7,5 roku za přijímání úplatků

Exředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz má jít na 7,5 roku do věznice s ostrahou. Poslal ho tam Ústecký krajský soud za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle soudu chtěl po žadatelích o dotace minimálně 1,7 milionu korun jako úplatek. 255 tisíc korun pak podle rozsudku i fyzicky převzal. Soud mu uložil i peněžitý trest 750 tisíc korun a zákaz činnosti. Když pokutu nezaplatí, dostane rok vězení navíc.

|Jaromír Marek, Tomáš Medek, Silvie Třeslínová, Kateřina Kozmová |Ekonomika

Španělsko zřejmě požádá Evropskou unii o finanční pomoc pro své banky

Španělská vláda možná požádá Evropskou unii o finanční pomoc pro své banky v řádu desítek miliard eur. Agentura Reuters uvedla s odvoláním na důvěryhodně zdroje v Bruselu, že by žádost ze strany Madridu mohla přijít ještě dnes. Španělsko by se tak stalo čtvrtou a zdaleka největší zemí eurozóny, která by byla nucena o zahraniční pomoc požádat. Tamní finanční ústavy se potýkají s velkými objemy nesplácených úvěrů.

|Tomáš Medek |Zprávy z domova

Česko vyhrálo další arbitráž, za čtyři miliardy

Česká republika vyhrála arbitráž s německou společností InterTrade Holding. Ta požadovala necelé čtyři miliardy korun za údajně zmařenou investici do lesnické společnosti CE Wood. Jde už o desátou mezinárodní arbitráž, kterou Česko od roku 2007 vyhrálo.

|Tomáš Medek, Jan Richter, pir |Zprávy z domova

Státní úřady se budou redukovat, vláda chce ušetřit desítky miliard

Vláda chce příští rok ve státní administrativě ušetřit necelých 12 miliard korun, v dalších letech pak desítky miliard. Jednotliví ministři mají do poloviny července vypracovat návrh, které přebytečné agendy bude možné zrušit a kter alespoň zjednodušit. Celkový návrh pak do září zpracuje vicepremiérka Karolínu Peake ze strany LIDEM.