Autor

Tomáš Voženílek

Posluchači Dvojky znali Tomáše Voženílka ze Sobotního Dobrého rána, moderoval také pořady Noční Mikrofórum, Kávu o čtvrté, Hosta do domu nebo Kolotoč. Připravoval dokumenty ze série Úžasné životy a slyšet jej mohli i na stanici Český rozhlas Pohoda.

Vystudoval sociální a masovou komunikaci na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Působil v České televizi a v Českém rozhlase. „Baví mě pestrost a rozmanitost, které jednotlivé pořady svým moderátorům a tvůrcům nabízejí. Do všech se snažím dostat elán a optimismus, s nimiž před posluchače pravidelně přicházím,“ svěřil se v minulosti.

Byl také oblíbeným a respektovaným interpretem audioknih. Jeho doménou byly zejména náročné tituly z oblasti psychologie a osobního rozvoje. Ve volném čase rád sportoval a cestoval, zejména po železnici.

RSS autora

Články autora

|Tomáš Voženílek, Eva Presová, Lucie Chvojková |Člověk

Na Sardinii slaví 105. narozeniny členka nejstarší rodiny na světě

Italský ostrov Sardinie je pověstný tím, že se tam lidé dožívají požehnaného věku. Překročení magické hranice sta let není ničím neobvyklým. Dnes slaví své 105. narozeniny Sardka Consolata Melis. Zápis do Guinnessovy knihy rekordů navíc před několika málo dny oficiálně potvrdil, že její rodina je nejstarší žijící rodinou na světě. Mezi devíti sourozenci si rozdělují celkem 818 let a 205 dnů, což je v průměru téměř 91 let.

|Tomáš Voženílek, Mirko Kašpar |Technologie

Tichá revoluce na internetu začala, počet připojených zařízení bude 'neomezený'

Celosvětový počet zařízení připojených k internetu může být díky novému systému prakticky neomezený. Významné společnosti jako Google nebo Facebook totiž přešly na nový systém IP adres zvaný IPv6. Nová verze číselného kódu, který potřebuje každé zařízení pro připojení k internetu, není na rozdíl od starší IPv4 prakticky limitovaná. Dnešek je tak důležitým milníkem v historii internetu.

|Markéta Kaclová, Renáta Prátová, Tomáš Voženílek |Zprávy z domova

Voda hrozí na Domažlicku

Několik obcí na Domažlicku dnes začala ohrožovat voda z místních rybníků. Nestačily vstřebat včerejší silné deště. Ve Vidicích přetekl jeden ze tří rybníků, které jsou nad obcí, a voda se dostala do ulic. Vnikla do jednoho domu, který stál nejblíže, a zaplavila jeho sklep. I když se původně očekávalo, že budou zatopeny další sklepy, zatím se to podle hasičů nepotvrdilo.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Tomáš Voženílek |Zprávy z domova

Zemřela Helena Růžičková

Jedna z nejznámějších českých hereček - Helena Růžičková - zemřela po dlouhé těžké nemoci v plzeňské fakultní nemocnici. Helenu Růžičkovou proslavily především filmové a televizní komediální role - zazářila v trilogiích o rodině Homolkových anebo Slunce, seno. Do srdcí televizních se zapsala rolí v seriálu Vlak dětství a naděje.

|Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Tomáš Voženílek |Zprávy z domova

Vzácný oltář v kladrubském klášteře lehl popelem

Obrovské škody způsobil požár barokního oltáře v Kladrubech na Tachovsku. Požár vznikl při restaurátorských pracích. Jednou z možných příčin podle hasičů je, že se dřevo přehřálo a vznítilo od mikrovlnného vysoušeče. Při požáru se jeden člověk nadýchal zplodin a musel být ošetřen zdravotníky. Oltář však lehl popelem a škoda jde do miliónů.

|Markéta Kaclová, Helena Šulcová, Tomáš Voženílek |Zprávy z domova

Nad Čechami se znovu prohnaly bouřky

Bouřka doprovázená silným větrem a přívalovým deštěm se vpodvečer přehnala nad Plzeňským krajem. Déšť a přeháňky nezpůsobili výrazné zvýšení hladin západočeských toků. Podle mluvčího krajských hasičů Františka Vaška rozmary počasí nejvíce potrápily Domažlice a Klatovy.

|Milan Kopp, Tomáš Voženílek |Zprávy z domova

Pátrání po pohřešovaném vodákovi

Celé nedělní dopoledne hledali hasiči a policisté vodáka, který zmizel u Berounky mezi Olešnou a Libštejnem. Dvaatřicetiletý muž z Hrádku u Rokycan si v sobotu po návratu z restaurace lehl na uvázaný vor a zabalil se do spacáku. Ráno už ho kamarádi na místě nenašli.

|Markéta Kaclová, Tomáš Voženílek |Zprávy z domova

Na řece Berounce se ztratil vodák

Na řece Berounce mezi obcemi Olešná a Libštejn se ztratil vodák. Hasiči i policisté po něm neúspěšně pátrali od rána. Hledaný mladík si v noci po návratu z hospody lehl na uvázaný vor. Ráno ho už kamarádi nenašli. Policisté mezitím nalezli vodákův spací pytel, slipy a boty. Nevylučuje přitom možnost, že se mladík vydal dál od tábořiště a někde usnul.

|Markéta Kaclová, Tomáš Voženílek |Zprávy z domova

V Nýřanech vyhořel byt - zřejmě kvůli televizi

Pravděpodobně technická závada na televizoru způsobila časně ráno rozsáhlý požár v bytě v panelovém domě v Nýřanech na Plzeňsku. Oheň téměř zničil zařízení chodby, kuchyně a ložnice. Požár si vyžádal zranění celkem 15 osob. Těžké popáleniny utrpěl uživatel bytu, jeho žena a dítě byli hospitalizováni kvůli toxikaci dýchacích cest. Dalším dvanácti lidem musel být podán kyslík.