Autor

Václava Marešová

Znamení: Rak

Životní motto: Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko!

Co dělám v rozhlase: Hlavně pracuji, a to na domácích tématech. Například politických. Výsledky mého snažení slyšíte hlavně ve zpravodajství a odpoledním vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu.

Před rozhlasem: Samozřejmě studium VŠ, sbírání zkušeností v soukromých i veřejnoprávních médiích a pobyty v zahraničí (USA, Velká Británie, Španělsko). Taky si uvědomuji, že jsem měla víc volného času, než mám teď :-)

Co mě baví: Ráda se vyskytuji ve společnosti upřímných, vtipných lidí a domácích zvířat. Kromě toho jsou to knížky, dobré filmy, ještě lepší seriály, hudba, hra na klavír, badminton, cestování.

Co mě nejvíc dostane: Když někdo zná film Sněženky a machři lépe než já (umím ho zpaměti) :-) Kromě toho – dobré jídlo, v létě vychlazené pivo a britský humor. Dostane mě i ztráta soudnosti a lež.

Z rozhlasové pavlače: (aneb víte, co se o Vás říká?) Snažím se nezavdávat příčiny k drbům. Z toho, že se mi ještě nic nedoneslo, soudím, že se mi to daří.

RSS autora

Články autora

|Václava Marešová |Zprávy z domova

Volkswagen svolá do servisu 8,5 milionu aut. Českých řidičů se to zatím netýká

České řidiče zatím kvůli emisnímu skandálu firmy Volkswagen povinná prohlídka vozů nečeká. Ministerstvo dopravy dosud nerozhodlo o svolání aut z koncernu do servisů. Naopak v Německu vedení společnosti oznámilo, že v Evropské unii prověří až 8,5 milionu naftových vozidel. V Česku by se problém mohl týkat necelých 150 tisíc aut.

|Václava Marešová, Nikola Bojčev, Martin Hromádka, Marína Dvořáková |Zprávy z domova

Nečas chce pokračování koalice s novým premiérem. Opozice trvá na předčasných volbách

Premiér Petr Nečas ponese na Pražský hrad svou demisi, spolu s ním tak skončí celá koaliční vláda. Vaz jí zlomila aféra kolem zatýkání vysokých státních úředníků kvůli údajné korupci a zneužívání tajných služeb. ODS se teď pokusí zachovat současnou koalici a chce také vybírat Nečasova nástupce. Další vývoj je ale čistě na prezidentovi.

|Václava Marešová, Martina Spěváčková, Tereza Svobodová |Zprávy z domova

KDU-ČSL na sjezdu v Jihlavě změní název strany a bude řešit, jak se dostat do sněmovny

Další směřování strany a změnu názvu budou na programovém sjezdu v Jihlavě řešit lidovci. Chtějí se stát otevřenou, čitelnou a voličskou stranou. Delegáti se zaměří hlavně na to, jak stranu vrátit zpět do poslaneckých lavic. Lidovci slavili úspěch v krajských i senátních volbách. Kontrolou podpisů prošla i jejich prezidentská kandidátka Zuzana Roithová. Nejtěžší zkouškou však budou právě sněmovní volby.

|Petr Nováček, Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Kateřina Kozmová |Zprávy z domova

Ministerstvo vnitra oznámí, kdo vypadne z přímé volby prezidenta

Dnes po poledni by mělo být jasné, kteří z prezidentských kandidátů se probojují do přímé volby. Ministerstvo vnitra zveřejní výsledky kontrol petic, které museli adepti na prezidenta dodat. Musí obsahovat alespoň 50 tisíc platných podpisů. Pokud by jich měli méně, jejich kandidatura končí. Někteří ze zájemců o funkci prezidenta ale v takovém případě zvažují odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu nebo Ústavnímu soudu.

|Václava Marešová, Tomáš Pavlíček, pir |Ekonomika

Podíl energie z jádra by měl vzrůst, význam uhlí klesat

Větší podíl energie z jádra a naopak postupný útlum uhelných elektráren, takovým směrem se vydá česká energetika. Koncepci na dalších dvacet až třicet let posoudila vláda. Koncepci však kritizují ekologické organizace. Vadí jim, že prosazuje jadernou energetiku, a naopak podle ekologů málo podporuje obnovitelné zdroje. Teď je prostor pro posouzení dopadů na životní prostředí, pak kabinet koncepci odsouhlasí.

|Václava Marešová, Tomáš Pavlíček, Mirko Kašpar |Ekonomika

Ztrátové ČSA budou znovu na prodej. Na ceně nezáleží, hledá se strategický investor

České aerolinie budou znovu na prodej. Na vstupu strategického partnera do tohoto podniku se dohodla vláda. Hospodaření dopravce je podle ministrů neustále v minusu, a proto nemá smysl s případným prodejem otálet. Vláda ale chce, aby partner už provozoval aerolinie a byl členem některé z leteckých aliancí.

|Václava Marešová, mta, Kamila Štichová |Zprávy z domova

Pekárek čelí výzvám k odchodu ze sněmovny. Sám k tomu důvod nevidí

Čerstvý poslanec ODS Roman Pekárek podle svého mínění nepoškozuje svou stranu ani koalici. Pekárek, nepravomocně odsouzený za korupci, tak ve Dvaceti minutách Radiožurnálu reagoval na výtky předsedy ODS a premiéra Petra Nečase a dalších koaličních politiků. Podle nich je Pekárkova přítomnost ve sněmovně dlouhodobě neudržitelná.