Kde se během olympiády dobře najíst?

Hledáte jednu z nejlepších restaurací v kanadském Vancouveru? Zkuste Český olympijský dům. Během olympiády tam příležitostně vaří první český držitel hvězdičky Michelin, mistr kuchař Pavel Pospíšil.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vancouver (Kanada) 2010 | Foto: © VANOC/COVAN

„Vzal jsem v potaz, že je to pro olympijskou rodinu. Protože mi bylo řečeno, že to budou hosté pozvaní i z místních usedlíků, tak jsem se rozhodl, že to udělám s nádechem staré české kuchyně, ale moderně připravené. Volba těch jídel byla tak udělaná, že jsem nedělal žádnou mikromolekulární kuchyň, ale pravou českou kuchyni. Začínalo to husími játry a končilo palačinkami.“

Přehrát

00:00 / 00:00

jidlo vancouver.mp3

Ty mezichody, které Pavel Pospíšil skromně opomněl, byly kulajda se ztraceným křepelčím vajíčkem, candát v mrkvi, bramborová pěna s lanýžem a kachní prso s červeným zelím.

Harmonie chutí, která se v minulých dnech rozprostřela v chodbách Českého olympijského domu, ovšem nebyla určena českým fanouškům, ale uzavřené společnosti, především sportovním funkcionářům.

Kdo by si snad myslel, že je večeře o šesti chodech pro stovku lidí příliš drahým luxusem, může být podle šéfky Českého olympijského domu Aleny Kindové bez obav.

„My tady máme stravování pro lidi, kteří tady jsou v rámci pobytu. A pan Pospíšil nám celou tuhletu 'atrakci' dělá víceméně sponzorsky. Takže nepožaduje v žádném případě žádný honorář.“

Pokud jde o cenu, měl bych ještě malý dotaz na mistra kuchaře: Během večera se podávaly i lanýže, že ano?

„Ten lanýž dřív nechyběl v žádné kuchyni. Je to úžasná houba, která voní tak jako žádná jiná houba na světě. Proto je taky tak drahá. Dneska stojí kilo těch perigotských lanýžů 1000 eur. A na dnešní večeři se spotřebovalo za 3000 eur,“ říká na závěr mistr kuchař Pavel Pospíšil.

Vojtěch Berger, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme