Kde se během olympiády dobře najíst?
Hledáte jednu z nejlepších restaurací v kanadském Vancouveru? Zkuste Český olympijský dům. Během olympiády tam příležitostně vaří první český držitel hvězdičky Michelin, mistr kuchař Pavel Pospíšil.
„Vzal jsem v potaz, že je to pro olympijskou rodinu. Protože mi bylo řečeno, že to budou hosté pozvaní i z místních usedlíků, tak jsem se rozhodl, že to udělám s nádechem staré české kuchyně, ale moderně připravené. Volba těch jídel byla tak udělaná, že jsem nedělal žádnou mikromolekulární kuchyň, ale pravou českou kuchyni. Začínalo to husími játry a končilo palačinkami.“
Ty mezichody, které Pavel Pospíšil skromně opomněl, byly kulajda se ztraceným křepelčím vajíčkem, candát v mrkvi, bramborová pěna s lanýžem a kachní prso s červeným zelím.
Harmonie chutí, která se v minulých dnech rozprostřela v chodbách Českého olympijského domu, ovšem nebyla určena českým fanouškům, ale uzavřené společnosti, především sportovním funkcionářům.
Kdo by si snad myslel, že je večeře o šesti chodech pro stovku lidí příliš drahým luxusem, může být podle šéfky Českého olympijského domu Aleny Kindové bez obav.
„My tady máme stravování pro lidi, kteří tady jsou v rámci pobytu. A pan Pospíšil nám celou tuhletu 'atrakci' dělá víceméně sponzorsky. Takže nepožaduje v žádném případě žádný honorář.“
Pokud jde o cenu, měl bych ještě malý dotaz na mistra kuchaře: Během večera se podávaly i lanýže, že ano?
„Ten lanýž dřív nechyběl v žádné kuchyni. Je to úžasná houba, která voní tak jako žádná jiná houba na světě. Proto je taky tak drahá. Dneska stojí kilo těch perigotských lanýžů 1000 eur. A na dnešní večeři se spotřebovalo za 3000 eur,“ říká na závěr mistr kuchař Pavel Pospíšil.