Horké léto 1968: první oficiální striptýz v komunistickém Československu se odehrál v Jablonci

Politické poměry mají vliv také na sexuální chování. Socialistické Československo bránilo občany před takzvaně zhoubnými vlivy západu, takže řada věcí kolem sexu byla tabu. Proto se v Československu konal první oficiální striptýz až v roce 1968.

Tento článek je více než rok starý.

SERIÁL Jak jsme žili... v roce 68 Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První legální striptýz proběhl v Jablonci. Československá televize o celé akci informovala.

První legální striptýz proběhl v Jablonci. Československá televize o celé akci informovala. | Zdroj: Repro ČT
Přehrát

00:00 / 00:00

Politické poměry mají vliv také na sexuální chování. Pražské jaro tak například vedlo i k prvnímu oficiálnímu striptýzu

Stalo se to podle dochovaným dokumentů nikoliv v Praze, ale v hotelu Praha v Jablonci nad Nisou, kde tehdy probíhala významná událost Mezinárodní výstava bižuterie.

„Kamarád mi říká, v Jablonci bude striptýz, u toho musíme být,“ směje se po letech Karel Rút, který tenkrát pracoval v knihkupectví a na výplatní pásce viděl měsíčně necelých tisíc korun.

Přitom vstupenka na „Večer milostné poezie se striptýzovou produkcí“ stála 100 korun. „Nebylo to málo, ale nedejte to za první striptýz,“ vzpomíná Rút. Litr benzinu stál tehdy dvě československé koruny, láhev vína 17 a třeba jízdní kolo 500 Kčs.

V Jablonci byl životní styl trochu jiný

Striptýzové představení zabalené do milostné poezie se konalo ve vinárně hotelu Praha, ovšem šlo jen o doprovodnou akci k Mezinárodní výstavě bižuterie.

Projekt 1968

Díky Projektu 1968 se můžete vrátit o 50 let zpátky a připomenout si nejdůležitějšěí údalosti doby i atmosféru běžného života. Sledujte web Radiožurnálu či nový twitterový účet @jarous68

Proč proběhl striptýz právě v provinčním Jablonci, přičítá Petr Nový z Muzea skla a bižuterie ozdobám a podniku Jablonex, díky kterému místní obchodníci hojně vyjížděli na západ a obráceně. „Životní styl tu byl trochu jiný a životní obzory trochu posunuté. V Jablonci třeba vznikl TUZEX, speciální ochod, kde se za vybrané západní zboží platilo měnou „bony. Ta se dala získat výměnou za valuty, obvykle na černém trhu.

„Však taky striptýz to byl pro nás západ, taková Amerika, vzpomíná Karel Rút.

Mezinárodní výstava bižuterie v Jablonci měla asi stejný zvuk jako dnes Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Každý se tam chtěl ukázat, říká historik Nový. V červenci 1968 na ni přijel i prezident Antonín Novotný a řada umělců a hvězd, jako byli Waldemar Matuška, Eva Pilarová nebo sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová. „Byla to taková záležitost celebrit východního bloku. Na tehdejší socialistické poměry mírně dekadentní, dodává historik Petr Nový.

Obavy ze škodlivosti mírnil Plzák

Počátky striptýzu opatrně zaznamenala i Československá televize v pořadu Krása bez závoje. Vystupoval v něm sexuolog Miroslav Plzák, který divákům prozradil, že striptýz není zdraví škodlivý.

Autoři reportáže spočítali, že v Československu je dvacet pět striptérek, tedy jedna připadá na šest set tisíc obyvatel včetně kojenců. První oficiální striptýz v Jablonci připomíná jen kopie zažloutlé pozvánky a několik historických fotografií v pasáži Praha stejnojmenného bývalého hotelu.

„Čekali jsme od toho mnohem víc, usmívá se Karel Rút a vybavuje si další detaily striptýzové produkce v potemnělé vinárně. „Ta žena měla na sobě sporé oblečení, ale úplně se nesvlékla. Bylo to spíš o té poezii. Byli jsme zklamaní. Nic z toho a stovka pryč.

Nenápadné plakátky, které lákaly mladé ženy na neobvyklou práci, visely ve výlohách pražských podniků celé léto 1968. Ovšem jak v srpnu přijely invazní tanky a vytrácela se svoboda, zmizely z nočních varieté i striptérky. Politika znovu ovlivnila sex.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme