Maud se po 100 letech vrátila do Norska. Loď polárníka Amundsena byla na dně oceánu 86 let

Loď Maud norského polárního badatele Roalda Amundsena se po 100 letech od vyplutí na arktickou expedici vrátila do „rodného“ Norska. V pondělí byl vrak dovlečen do přístavu v Bergenu, odkud bude pokračovat do cílového místa, jímž je obec Vollen v oblasti Asker nedaleko Osla, kde bylo plavidlo postaveno, napsal list Aftenposten.

Oslo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přeprava vraku lodi Maud v roce 2017. | Foto: Jens Christian Krebs Lange | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©

Trojstěžník pojmenovaný po tehdejší norské královně Maud byl spuštěn na vodu v roce 1916. Postaven byl pro druhou Amundsenovu expedici do arktických oblastí, jež začala v roce 1918 a protáhla se na několik let.

Loď Maud na historickém snímku. | Foto: Jens Christian Krebs Lange | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 Public domain,©

Po skončení výpravy bylo plavidlo v roce 1925 prodáno Společnosti Hudsonova zálivu, která ho překřtila na Baymaud a využívala k zásobování oblasti. V zimě roku 1926 loď zamrzla v ledu v Cambridge Bay a roku 1930 sedla na dno.

Na hladinu byl vrak vyzvednut v roce 2016 poté, co kanadské úřady o čtyři roky dříve daly definitivní souhlas s jeho přesunem do Norska. Koncem června se na taženém velkém nákladním člunu vydal na plavbu z Grónska přes Atlantik. Do Vollenu, kde se stane exponátem nového muzea, má podle Aftenpostenu dorazit 18. srpna.

„Pro nás je to něco mimořádného. Pracovali jsme řadu let na tom, abychom tento projekt mohli realizovat. Je to důležitý příběh. Zub času celou loď značně poznamenal, ale na to, že toto sto let staré plavidlo leželo 90 let na dně oceánu, je v dobrém stavu. Hniloba není v žádném z kmenů,“ řekl deníku Bergens Tidende vedoucí celého projektu Jan Wanggaard.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme