Austrálie čelí další hrozbě. Kvůli dešti a horku vylézají ze svých úkrytů smrtelně jedovatí pavouci

Nejdříve požáry, pak záplavy a krupobití. Nyní odborníci varují Australany před dalším nebezpečím. Extrémní počasí vyhovuje velice jedovatému sklípkanci skromnému, jehož aktivita se podle odborníků zvýšila. Tento pavouk patří k nejnebezpečnějším druhům zvířat na světě a jedno jeho kousnutí může být pro člověka smrtelné.

Austrálie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavouk, který svou kořist chytá do trychtýřovitých sítí, patří k nejnebezpečnějším zvířatům na světě.

Pavouk, který svou kořist chytá do trychtýřovitých sítí, patří k nejnebezpečnějším zvířatům na světě. | Zdroj: Australian Reptile Park

Nedávný déšť a horko vytvořily ideální vlhké prostředí pro sklípkance skromné, kteří obývají jihovýchodní část Austrálie. Pavouk je známý především vytvářením pavučin ve tvaru trychtýřů a svým smrtelným jedem. O novém nebezpečí v Austrálii informoval server CNN.

„Kvůli dešťům a horkým dnům očekáváme, že se sklípkanci začnou pohybovat,“ informoval Daniel Rumsey, mluvčí australského parku v Somersby, ve videu na svém facebookovém profilu.

„Sklípkanci jsou potenciálně nejjedovatějšími zvířaty na světě, co se týče kousnutí člověka, a musíme ho brát velmi vážně,“ varoval Rumsey.

Tento druh pavouků je aktivní především v létě, ale letos jeho sezona přišla o něco později než obvykle. Pozdní aktivitu sklípkanců způsobilo především suché počasí.

„Jejich jed je velmi toxický a může někoho i zabít. Pavouci vylezli ven kvůli nedávným dešťům a mohou se vydat do lidských obydlí, buď po zemi, nebo po střeše,“ řekl serveru CNN Warren Bailey, majitel firmy hubící škůdce.

Kousnutí sklípkance skromného je sice smrtelné, ale díky existující protilátce jsou úmrtí způsobené jeho jedem vzácné.

ada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme