Jarní mrazy ničí úrodu ovoce. Po meruňkách může dojít i k poškození višní, broskví nebo jablek

Počasí se v novém týdnu výrazně ochladí. Klesající teploty můžou znamenat velký problém pro ovocnáře, kterým jarní mrazy zničily část úrody už na přelomu března a dubna.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěstitelé meruněk už po mrazech na začátku dubna hlásili, že mráz zničil osmdesát procent jejich letošní úrody. | Zdroj: Pixabay | CC0 Creative Commons,©

Podle šéfa Ovocnářské unie Martina Ludvíka je problém v tom, že jsou teplé zimy a ovocné stromy na jaře kvetou rychleji. „Vegetace je kvůli tomu posunutá o tři týdny napřed,“ vysvětluje Ludvík Radiožurnálu. 

Pěstitelé meruněk už po mrazech na začátku dubna hlásili, že mráz zničil osmdesát procent jejich letošní úrody. Kromě toho už mrazy letos výrazněji poškodily i broskve a třešně.

ONLINE: Denní nárůst nakažených koronavirem se v Česku drží pod stovkou, v neděli přibylo 28 případů

Číst článek

Situaci nepomůže ani ochlazení, které přijde v následujících dnech. „Studená fronta dorazí do Česka v pondělí odpoledne a v týdnu pak můžou noční teploty klesat až na minus jeden stupeň. Český hydrometeorologický ústav dokonce vydal výstrahu před sněhovou pokrývkou,“ říká meteorolog Josef Hanzlík.

Ovocnáři v nižších polohách se sněhu bát nemusí. Podle Ludvíka ale stačí, aby v noci byla teplota těsně pod nulou po dobu čtyř hodin a dojde k výraznému poškození třešní, višní a švestek. Zhoršilo by to také kvalitu jablek a hrušek.

Veronika Šírová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme