Světový unikát ve zlínské zoologické zahradě. Odchovali vzácného dvojzoborožce indického

Sameček má přes dva kilogramy, k vidění je ve voliéře vedle expozice Zátoka rejnoků. Do budoucna by k němu zoo ráda získala samici a vytvořila tak další chovný pár.

Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzhledem k obtížnému rozmnožování druhu v zajetí přistoupila zahrada k umělému odchovu. | Foto: Veronika Žeravová | Zdroj: Český rozhlas

Chovatelé zlínské zoo mají další světový unikát. Podařilo se jim už podruhé odchovat vzácného dvojzoborožce indického. Od roku 2018 jsou jedinou zahradou na světě, kde se zoborožci líhnou.

Norek, nutrie a další. Zvířat nepůvodních druhů v Libereckém kraji přibývá, myslivci je smí lovit

Číst článek

Podle zoologa Václava Štrauba se mládě vylíhlo 19. března. „Je to ve své podstatě jeden z našich nejvzácnějších odchovů, protože odchovávat dvojzoborožce indické se v tuto chvíli vůbec nedaří. Páry nejsou kompatibilní, ptáci se mezi sebou neustále perou, hašteří. Náš pár je jeden z mála kompatibilních párů v celé Evropě, dá se říct i na světě,“ řekl zoolog.

Vzhledem k obtížnému rozmnožování druhu v zajetí přistoupila zahrada k umělému odchovu.

„Je to malinkatý tvoreček, který vyžaduje spoustu péče. Neustálé udržování teploty, krmení každé dvě hodiny, je to opravdu titěrná práce. Při krmení a péči o něj jsme proto vždy používali masku přes obličej a loutku na ruce, která imituje hlavu dospělého zoborožce,“ uvedl Štraub.

Dvojzoborožci indičtí jsou největšími zástupci čeledi zoborožcovitých. Jejich nejnápadnějším znakem je v dospělosti masivní žlutočerná helmice a velký zobák. Jedinci mohou mít na výšku až 1,5 metru, často váží přes tři kilogramy.

Samice bývají výrazně menší než samci. Ptáci se živí se různými plody, především fíky, menšími savci, ještěrkami nebo hmyzem. Obývají tropické pralesy jižní a jihovýchodní Asie. Ve volné přírodě se však jejich početní stavy v posledních letech snižují. Důvodem je především ztráta přirozeného prostředí a lov.

Na celém světě chová dvojzoborožce indické 53 zoologických institucí, populace čítá 193 jedinců.

Veronika Žeravová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme