V Ekvádoru se díky lepší ochraně daří jihoamerickým medvědům. I tak jich je méně než 10 000

V ekvádorských horách se díky ochraně a divoce rostoucím avokádům daří ohroženému druhu medvědů andských. Fotopasti a další zařízení podle ekologů ukazují, že jejich populace v oblasti kolem nově vytvořené rezervace roste. Celkem ale medvědů andských ubývá a jejich počet se odhaduje na méně než deset tisíc.

Quito (Ekvádor) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medvěd brýlatý | Zdroj: Profimedia

Medvědi brýlatí neboli andští jsou jediní jihoameričtí medvědi. Jsou spíš menšího vzrůstu a k samotářskému životu potřebují rozsáhlý prostor andského lesa.

‚Tohle je vražda.‘ Ochránci zvířat objevili na pokácené plantáži v Austrálii desítky mrtvých koalů

Číst článek

Přírodovědci a ekologové z rezervace Maquipucuna jich v posledních letech dokázali zachytit zhruba šestkrát víc, než minulou dekádu. Nejčastěji v době, kdy dozrávají volně rostoucí avokáda bohatá na tuky a nasycené oleje.

Medvědy ohrožuje, že lidé zmenšují jejich životní prostor a loví je. Části jejich těl pak prodávají na trhy v Ekvádoru a Asii.

Podle biologů by se kvůli lokálnímu přemnožení mohli z býložravých medvědů andských stát masožravci, což by mohlo vyvolat další střety ohroženého druhu s člověkem.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme