Jíme strašně moc masa a likvidujeme tím jak planetu, tak sami sebe, říká Freidenger z Greenpeace

Přemýšleli jste někdy nad tím, že každý váš nákup může ovlivnit život na naší planetě? Stovky milionů obyvatel zeměkoule denně nakupují a právě to, co si dají do košíku, rozhoduje o tom, kolik lesů na Zemi zůstane, kterých druhů zvířat ubude a v jakém stavu budou moře a oceány.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řezník, uzeniny, uzenářství, řeznictví

Když jdete na oběd, asi nepřemýšlíte nad tím, kde a jak ulovili rybu, kterou si dáte, nebo čím bylo krmeno zvíře, jehož maso máte na talíři (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Každá potravina totiž někde vzniká a její výběr má zásadní dopad na spoustu dalších věcí, takže pokud si dáte ráno k snídani hemenex a kávu, asi vám nedojde, že právě tato snídaně možná dala za vznik další sójové nebo kakaové plantáži namísto lesa a že ve vaší oblíbené čokoládě je palmový tuk z palmy olejky, kvůli níž pokáceli na opačném konci světa deštný prales.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekologický magazín pro každého

A když pak jdete na oběd, asi nepřemýšlíte nad tím, kde a jak ulovili rybu, kterou si dáte, nebo čím bylo krmeno zvíře, jehož maso máte na talíři. Do všech krmiv se přidává sója a jejím plantážím ustupují původní lesy na celé zeměkouli. A mořské ryby jsou stále loveny krutým a nehumánním způsobem.

Na tyto souvislosti upozorňuje hnutí Greenpeace. To už 51 let bojuje za zdravé životní prostředí a má pobočky v 55 zemích světa, včetně té naší.

A právě s Janem Freidingerem z Greenpeace se na netradiční předvánoční nákup vypravila autorka Natury Markéta Ševčíková. Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

Markéta Ševčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme