Smrtící ryba fugu je teď ještě jedovatější. Kvůli oteplování moří mutuje

Tradiční japonská pochoutka se vlivem klimatických změn stává ještě nebezpečnější. U nově se objevujících mutantů ryby fugu se totiž jed dostává i do svaloviny nebo kůže.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava ryby fugu | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Vědci uvedli, že ryba mutuje kvůli oteplování moří. Zatímco běžná fugu má jed hlavně v játrech a reprodukčních orgánech, u hybridů se smrtelná dávka jedovaté látky objevuje i v dalších částech těla a také ve svalovině, uvádí agentura Reuters.

Rozeznat původní fugu od hybrida je přitom velice těžké i pro školené experty v restauracích a pro rybáře. A přestože zmutované ryby na tržiště vůbec nesmějí, může celkem snadno dojít k záměně.

Tetrodotoxin se vstřebává nejen přes zažívací ústrojí, ale také přes kůži nebo vdechnutím.

Fanoušci adrenalinové gastronomie a zpracovatelé ale s obavami vědců nesouhlasí. Podle nich je skutečně nebezpečná jen část hybridních jedinců. Konzumace jedovaté ryby má konec konců v Japonsku tisíciletou tradici a místní od ní v historii neodradil ani oficiální zákaz.

Tetrodotoxin – jed, který se v těle ryby nachází – zasahuje dýchací cesty a účinkovat začíná až desítky minut po konzumaci. První pomoc spočívá ve výplachu žaludku a napojení na plicní ventilaci. 

Ondřej Novák, Zuzana Marková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme