Japonsko během velrybářské výpravy ulovilo 177 plejtváků. Většina masa končí navzdory zákazu na talíři

Když v roce 1986 zavedla mezinárodní velrybářská komise moratorium na lov velryb, Japonsko souhlasilo pod podmínkou, že bude dále lovit pro účely výzkumu. Země se však netají tím, že většina uloveného masa skončí na talíři a podobný osud nejspíše čeká i 177 plejtváků, kteří byli uloveni a zabiti během nedávné tříměsíční velrybářské výpravy v severozápadním Pacifiku.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocasní ploutev plejtváka obrovského | Foto: Mike Baird, licence Creative Commons Attribution 2.0

Japonsko tvrdí, že jeho velrybářský program existuje čistě pro vědecké účely. Na zářijovém zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v Brazílii chce ale prosadit svůj návrh, aby byl znovu povolen komerční lov některých druhů kytovců.

Bezpečí pro plejtváky pominulo. Islandští velrybáři opět vyráží lovit navzdory zákazu

Číst článek

Nejnovější expedice japonské velrybářské flotily začala 17. května a trvala 98 dní. Za tuto dobu posádky tří lodí ulovily 134 plejtváků sejvalových a 43 plejtváků malých, sdělila japonská vláda.

Výprava byla součástí 12letého programu Japonska, jehož cílem je studovat počet velryb, jejich potravní návyky a další podrobnosti o jejich životě. Analýza má podpořit tvrzení Tokia, že některé druhy velryb nejsou ohrožené a mohou být loveny na maso.

Mezinárodní velrybářská komise v roce 1986 zavedla moratorium na lov velryb. Japonsko s tím sice souhlasilo, ale vymínilo si, že bude pokračovat ve výlovu, který je podle tvrzení Tokia spojen s výzkumem. Přitom netají, že většina takto získaného masa končí na pultech obchodů a na stolech restaurací.

Island, který obnovil komerční lov velryb v roce 2006, a také Norsko jsou jediné dvě země, které zákaz nerespektují a nadále otevřeně velryby loví. Výjimku z moratoria mají původní obyvatelé Grónska či Aljašky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme