Věda pro děti: Jedna z nejdražších káv se vyrábí z bobků. Proč nevěřit levným variantám?

Cibetková káva je jedna z nejdražších a nežádanějších vůbec. Její cenu a výjimečnost určuje speciální a složitý proces získávání.

VĚDA PRO DĚTI Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli cibetkové kávě nebohé cibetky často chovají v zajetí a krmí je kávovými zrny. Je to týrání

Kvůli cibetkové kávě nebohé cibetky často chovají v zajetí a krmí je kávovými zrny. Je to týrání | Zdroj: Shutterstock

Aby si lidé mohli vychutnat voňavou kávu, musí se její zrna pražit, namlít a zalít horkou vodou. Zrna se schovávají v bobulích kávovníku, kterým se také říká kávové třešně. V případě běžné kávy je lidé sbírají přímo z keřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jedna z nejdražších káv se vyrábí z bobků. Kolik stojí a proč někteří před cibetkovou kávou varují?

Cibetková káva je jiná – zrna se musí vybrat z trusu volně žijící cibetky, která je vyloučí poté, co si pochutná na kávových třešních. Cibetky žijí v Asii, Africe, ale i jižní Evropě. Jsou to malé šelma z čeledi cibetkovitých, které si rády pochutnají na zralých a sladkých plodech kávovníku.

Plod smlsne cibetka i se slupkou. V žaludku zrna kvasí a oddělí se od vrchních slupek. Pak zrna cibetka neporušené vyloučí, protože jsou pro ni nestravitelná. Díky speciálnímu enzymu, který má cibetka v trávicím traktu, získají zrna jemnější a méně hořkou chuť.

Kopi luwak

Jak ale vůbec došlo k tomu, že někoho napadlo trus cibetek sbírat a nakonec z něj připravit kávu?

Věda pro děti: Je čokoláda zdravá, nebo byste se jí měli vyhnout? Jak si správně vybrat?

Číst článek

Stalo se to v Indonésii. Místní domorodci měli od holandských kolonistů zakázáno pít klasickou kávu, která se tam pěstovala. Šlo totiž o žádané zboží vyvážené do Evropy. Domorodci ale na kávu chuť měli, a tak si poradili.

Začali prohledávat trus cibetek, o kterých věděli, že si na kávové třešni rády smlsnou, a začali nacházet neporušená zrna. Cibetková káva nese také indonéské označení kopi luwak.

Přírodní zpracování v těle cibetky dělá kávu výjimečnou. Po pražení jsou zrna více olejnatá a mají silnější aroma a výbornou chuť. Někdo ji přirovnává k hořké čokoládě, jiný zase ke karamelu.

Pozor na týrání cibetek

Sběrači hledají trus cibetek, který se nachází hlavně v horách. Zkušený sběrač zvíře stopuje a ví, kde hledat. Pak se zrna oplachují, suší a nakonec praží.

Věda pro děti: Selfie trend s usměvavým klokanem musely úřady zakázat. Proč odhazuje svá mláďata?

Číst článek

Káva je vzácná, protože se nikdy nedá získat ve velkém množství, navíc při pražení ještě hodně ztrácí na objemu. Někdy tedy stojí kilo cibetkové kávy i 20 000 Kč.

Bohužel ale dochází kvůli kávě i k týrání cibetek. Někteří je chytají, drží je v klecích, budují farmy a lapené živočichy nutí jíst kávové třešně. Pak mají samozřejmě trusu i samotných zrn více a mohou je prodávat za nižší cenu.

Takový způsob získávání cibetkové kávy by se ale neměl podporovat, jelikož podle ochránců zvířat jde o týrání. Proto by si měl každý gurmán hlídat, že cibetková káva, kterou si vychutnává, pochází z kontrolovaného chovu, kde cibetky žijí volně.

Pokud narazíte na opravdu podezřele levnou cibetkovou kávu, může jít i o podvod. Například směs obsahuje jen 1 procento cibetkové kávy, i když se za ni vydává celé balení.

Eva Sinkovičová, kpe Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme