Americká rodina snědla medvěda, nakazila se parazitem. Úřady varují před riziky zvěřiny

Americké úřady na základě případu, kdy se šest členů širší rodiny nakazilo parazitickým onemocněním po snědení masa z medvěda baribala, upozorňují na rizika konzumace zvěřiny. Televize CNN na svých internetových stránkách uvádí, že o rodinné oslavě, která skončila špatně, informovalo Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medvěd baribal

Medvěd baribal | Foto: ucumari photography | Zdroj: Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 DE,©

Rodina se z celých Spojených států sjela předloni v létě do Jižní Dakoty. Jeden z jejích členů s sebou přivezl maso z medvěda baribala, kterého ulovil na jaře toho roku na severu kanadské provincie Saskatchewan.

Medvěd, který se pohyboval u Zlína, je už zpátky na Slovensku. Potvrdily to záznamy z fotopastí

Číst článek

Říkal, že se řídil radou pořadatele lovu a maso zmrazil, aby zničil případné parazity. V mrazáku leželo 45 dnů, než ho rozmrazili a opekli se zeleninou na grilu. Světová organizace pro zdraví zvířat podle CNN uvádí, že zmrazení může zničit některé parazity přežívající v mase baribala, některé druhy cizopasníků ovšem snesou i velmi nízké teploty.

Medvědi a další volně žijící zvířata, jako jsou divočáci, vlci nebo veverky, se mohou nakazit trichinelózou, parazitární chorobou způsobenou hlísticemi rodu Trichinella (svalovec). Při zpracování masa je těžké jeho kontaminaci odhalit, a tak mnoho odborníků doporučuje všem lovcům medvědů, aby veškeré maso z nich považovali za kontaminované.

Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí je nutné maso tepelně upravit tak, aby jeho vnitřní teplota dosáhla 74 stupňů nebo více. Ohřívat ho v mikrovlnce, nasolovat ho nebo sušit nemusí stačit.

Problém syrového masa

Na rodinné oslavě se maso původně servírovalo spíše syrové, což nebyl kuchařův záměr, uvádí americké středisko. Bylo ale těžké odhadnout, nakolik je maso upečené, protože je tmavé. Pak ho ještě dopékali.

‚Za málo peněz hodně muziky.‘ Státní lesy mají už 54 prodejních míst zvěřiny, zájem je hlavně o kančí

Číst článek

Po návratu domů několik lidí onemocnělo. Šest mělo příznaky odpovídající trichinelóze, tři z nich se museli léčit v nemocnici. Onemocněli i dva lidé, kteří jedli jen zeleninu připravovanou zároveň s masem.

Během vyšetřování tohoto případu laboranti amerického střediska získali vzorky medvědího masa, které rodina na oslavě jedla, a našli v nich hlístice svalovce. Lovci, který maso na oslavu přinesl, úřady doporučily, aby zbytek zničil.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí zdůrazňuje, že je nutné zvěřinu náležitě tepelně upravit a skladovat a připravovat ji odděleně od ostatních potravin.

Trichinelóza se projevuje podle toho, kam se hlístice v těle dostanou. Pokud jsou v trávicím ústrojí, mívají lidé bolesti břicha, průjmy, zvrací. Když jsou ve svalech, může se onemocnění projevovat horečkou, vyrážkami, zánětem spojivek a otokem obličeje. V některých případech mohou mít nemocní i srdeční potíže, problémy s centrální nervovou soustavou a dýcháním.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme