Naděje na 'vzkříšení' nosorožce severního. Vědci chtějí druh zachránit pomocí umělé reprodukce

Zachránit nosorožce severního před definitivním vyhynutím je s použitím současné vědy možné. V keňské rezervaci Ol Pejeta stále žijí dvě samice tohoto druhu, které jsou původem ze ZOO Dvůr Králové. Stejně jako Sudán, který ve stejné rezervaci jako poslední samec nosorožce severního uhynul. Tým berlínských vědců z Leibnitzova institutu je jediným na světě, kdo může záchrannou operaci provést.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmrtvýchvstání nosorožce severního je možné. Plán na jeho laboratorní vzkříšení existuje už několik let. | Foto: Reuters

„Plánujeme odjet do rezervace Ol Pejeta v nejbližších týdnech. Doufáme, že bychom mohli vyrazit koncem května. Tam bychom pak odebrali první vajíčka nosorožce severního," řekl Radiožurnálu profesor Thomas Hildebrandt.

V Keni uhynul poslední samec nosorožce severního bílého. Kvůli špatnému stavu byl utracen

Číst článek

Profesor vede v berlínském institutu oddělení umělé reprodukce a se svým týmem úzce spolupracuje také se zoologickou zahradou ve Dvoře Králové.

Pomoc jižního druhu

„Vaječníky u tohoto druhu nosorožce leží mimo dosah ruky. Mluvíme o vzdálenosti dvou metrů. Proto jsme vyvinuli aparaturu, se kterou je odběr možný," popsal.

Zákrok s patentovaným přístrojem odzkoušeli v minulých letech na příbuzném druhu, nosorožcích jižních. V narkóze a pod dohledem ultrazvuku. V italské laboratoři by pak ze zmražených spermií a odebraných vajíček vytvořili embrya.

„Do dvanácti měsíců bychom tímto způsobem mohli docílit první březosti," dodal Hildebrandt.

Mláďata nosorožce severního by odnosily samice jižního druhu. Vědci v Berlíně čekají na povolení keňských úřadů.

Poslední samec nosorožce severního bílého uhynul v rezervaci Ol Pejeta v pondělí. Přibližně 45letý samec Sudán byl kvůli zhoršení zdravotního stavu utracen. Od loňska měl infekci v noze. Jiní nosorožci severní bílí, označovaní též jako tuponosí severní, v zajetí nežijí. Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme