Vysoké teploty škodí ovocným stromům. Objevují se škůdci, kteří v Česku dříve nebyli
Vysoké teploty nad 35 °C i přes letošní velkou sklizeň ovocným stromům škodí, říká docent Josef Sus z České zemědělské univerzity v Praze. Nahrávají také novým škůdcům, kteří se dříve v Česku nevyskytovali. Díky vyššímu teplotnímu průměru se však daří asijským druhům ovocných stromů. Pěstování olivovníků je však podle Suse zatím na českém území předčasné.
„Letos je obecně, až na výjimky, úroda mimořádně vysoká u většiny ovocných stromů. Sklizeň je urychlena tak o tři týdny," říká docent Josef Sus z České zemědělské univerzity v Praze.
Meteorologové: Vedro v Česku potrvá až do konce srpna. Neochladíte se ani ve Skandinávii
Číst článek
Letošní úroda ovoce by podle odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského měla meziročně vzrůst o 55 procent na nadprůměrných 185 184 tun.
Sady v tomto roce nepostihly jarní mrazy, které sklizně výrazně srazily v letech 2016 a 2017.
Sklizeň by letos měla jít nahoru u všech ovocných druhů s výjimkou angreštu. U meruněk, broskví, hrušek a malin se proti loňsku očekává dvojnásobná až trojnásobná sklizeň. V porovnání s pětiletým průměrem by sklizeň měla být vyšší o 22 procent.
Se stoupajícími teplotami se pak na českém území stále více daří plodům, které dříve byly doménou Moravy a jižních zemí. Jsou to například broskvoně, meruňky nebo mandloně.
Pozor i na octomilku japonskou
Nynější teploty, které mají přes týden vystoupat k 37 °C, ale podle Suse stromům škodí. „Fotosyntéza se zpomaluje, listy se snaží proti výparu chránit," přibližuje.
Zemědělci reagují na vyšší teploty. Ubývá jarního ječmene, více se pěstuje řepka olejka, tvrdí odborník
Číst článek
Lidé tak mohou vidět povadlé listy u ovocných dřevin, které však zatím přežívají docela dobře. „Uvidíme, jak to bude vypadat nadále bez dešťů," dodává.
Dlouhodobě oteplující se klima pak podle Suse pomáhá i škůdcům, kteří nebyli v Česku obvyklí. Například tmavka švestková byla donedávna lokálně na Slovensku, potom se vyskytla po dovozu švestek z Balkánu na Slovácku. Letos ji však odborníci zaznamenali i v Praze.
„Larva vykusuje jádro pecky, a když ho vykouše prakticky celé, tak se zakuklí, vyvine se v komárka a na jaře se prokouše. Vylétne a klade vajíčka na plůdky," popisuje odborník.
Většinou se šíří na spadlých plodech, pokud by se objevila i v česaných, mohla by podle něj znamenat velký problém. Dalším je octomilka japonská, která napadá měkké plody jako jahody, rybíz nebo angrešt.