Prasečí ryba. Rybáři vytáhli ze Středozemního moře uhynulého bizarního žraloka

Ve vodě vypadá jako každý jiný žralok – je to rychlý, mrštný lovec se štíhlou, ostře vystupující hřbetní ploutví na zádech. Ale stačí se mu podívat zblízka do obličeje a jeho rypec jako by přímo inspiroval piktogram vepříka, napsal server Live Science.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světloun ostnatý | Zdroj: Profimedia

Seznamte se se světlounem ostnatým (Oxynotus centrina), který je v některých přístavech známější jako žralok prasečí nebo prasečí ryba.

A první zářijový týden se postaral o značné vzrušení na italském ostrově Elba a posléze i na internetu, když místní rybáři vytáhli jeho uhynulé tělo ze Středozemního moře a fotografie dali na facebook.

Není to ale jen plochá hlava, široce posazené oči a tupý, narůžovělý rypec, které se tomuto žralokovi postaraly o prasečí přezdívku. „Když ho rybáři vytáhnou z vody, vydá něco jako zachrochtání, proto se mu začalo říkat prasečí ryba,“ řekl pro server Live Science Yuri Tiberto z akvária na ostrově Elba.

Žraloci před 19 miliony let málem vyhynuli, zjistili američtí vědci. Příčina je zatím záhadou

Číst článek

Světloun, který způsobil rozruch na Elbě, ale už byl mrtvý, když ho rybáři uviděli plavat na hladině a vytáhli ho na molo.

Tento druh se kdysi ve Středomoří vyskytoval hojně, ale kvůli svým ostrým hřbetním ploutvím a relativně velkému tělu často končí v rybářských sítích.

Proto jejich populace neustále klesá a nyní je světloun ostnatý uváděn jako zranitelný druh na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN).

Žralok s prasečím rypáčkem žije také ve východní části Atlantiku od Norska po Jihoafrickou republiku. Jeho výskyt byl zaznamenán v hloubce od 60 do 670 metrů pod hladinou moře a obvykle dorůstá délky asi jednoho metru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme