Unikátní výzkum. Zoologové poprvé použili ke sčítání populace vzácných albatrosů satelitní snímky

Poprvé v historii použili zoologové satelit k tomu, aby spočítali populaci kriticky ohrožených albatrosů na odlehlých místech Jižního oceánu. Tento satelit dokáže z oběžné dráhy rozeznat věci o velikosti pouhých 30 centimetrů.

Londýn/Wellington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některé druhy albatrosů jsou kriticky ohrožené. | Zdroj: Pixabay

Vědcům nepoužili k výzkumu satelit proto, aby otestovali, jak malé věci dokáže zachytit. Vedly je k tomu čistě praktické důvody.

„Existuje šest druhů velkých albatrosů a všechny z nich žijí ve velmi odlehlých a nedostupných oblastech Jižního oceánu. Proto je velmi těžké je sledovat. Všech těchto šest druhů je vzácných. Jsou zranitelní, ohrožení nebo extrémně ohrožení, a tak je opravdu potřeba monitorovat jejich počty. A pomocí letadel, lodí nebo lidí v terénu je to složité, drahé a nebezpečné," vysvětlil BBC Peter Fretwell, který je členem britské antarktické expedice.

V oceánech se přemnožil nevítaný perutýn. Původní predátoři jsou proti němu bez šance

Číst článek

Velcí albatrosi obývají hlavně odlehlé ostrovy v Jižním oceánu, jako je třeba Jižní Georgie u Antarktidy nebo Chathamovy ostrovy vzdálené asi 800 kilometrů od Nového Zélandu. Vědci proto tyto oblasti monitorují satelitem a počítají malé bílé tečky, které na snímcích objeví.

Vědci jsou si jistí, že tyto tečky jsou právě albatrosové a ne jiní ptáci, protože obvykle hnízdí a množí se v místech, kde se nevyskytují žádné jiné velké bílé ptačí druhy. Albatrosi můžou mít rozpětí křídel až 3,5 metru.

Tým britských a novozélandských vědců připouští, že by si mohl splést ptáky s bílými útesy. To je ale podle nich nepravděpodobné, protože albatrosi většinou hnízdí v plochých a zarostlých oblastech. Své výsledky navíc srovnali s dřívějšími údaji z dobře prozkoumaných oblastí, a prakticky se nelišily.

Vědci začali sčítat populaci albatrosů v Jižním oceánu pomocí satelitních snímků. | Zdroj: Pixabay

Počítání pomocí satelitních snímků samozřejmě komplikuje počasí. Vědci proto musí čekat, až bude jasno. Někde čekali i měsíc.

Výsledky nejsou příliš povzbudivé. Třeba na Chathamových ostrovech, odkud chyběla aktuální data, je sice jedna albatrosí kolonie stabilní. Ve druhé ale počty ohrožených ptáků klesly. Dřív tam hnízdilo asi 5 700 ptáků, teď už jen 3600.

Vědci ale připouštějí, že mohli populaci zkoumat prostě jen ve špatném roce. Chtějí proto ve svém výzkumu pokračovat. Pomocí satelitních snímků by se navíc podle nich dali počítat i jiné zvířecí druhy.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme