Vědci zkoumají, jak omezit množství metanu, které produkují krávy

Hovězí svíčková, produkty z mléka jako sýry nebo všemožné dezerty. To jsou pochoutky, bez kterých si mnozí neumí představit život. Jenže krávy produkují velké množství skleníkového plynu metanu. Vědci ve Skotsku si proto zadali kuriózní úkol - zajistit ekologičtější trávení skotu.

Edinburgh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy na pastvě | Foto: Patrik Rozehnal

Zatímco člověk má jen jeden žaludek, krávy mají hned čtyři. A první z nich - bachor má v sobě kultury mikrobů, které kromě pomoci při trávení určují i produkci metanu u každého kusu dobytka.

„Mají určitý druh kvasné nádoby, která jim umožňuje trávit krmivo nízké kvality jako je tráva nebo siláž a přeměňovat je na mléko a maso. Tedy dělá z toho, co člověk nemůže jíst něco, co strávit může. Nevýhodou ale je, že se při trávení ze skotu uvolňuje velké množství metanu,“ vysvětluje profesor Richard Dewhurst ze Skotské zemědělské univerzity.

Krávy s dírou v boku. Chovatelé zjistí správné složení krmiva. Ochránci považují zákrok za krutý

Číst článek

„Na rozdíl od populárního názoru, že většina plynů vychází ze zadní části krávy, je pravdou, že 95% metanu u přežvýkavců vychází zepředu. To znamená hodně říhání,“ uvádí na pravou míru profesor Dewhurst.

Vědci pozorují krávy ve speciálních komorách a analyzují množství plynů, které z nich vychází. Na základě toho se pak snaží najít systém, který by farmářům pomohl vybírat skot účelově tak, aby jeho produkce byla ekologičtější.

„Pozorujeme vliv krmení na produkci metanu. Sledujeme taky genetiku, a pokud se nám daří výsledky dobře předpovědět, můžeme to pak využít při rozmnožování,“ říká další člen týmu Rainer Roehe.

Skotský výzkum není nijak marginální záležitostí - přežvýkavci jsou zodpovědní za polovinu všech světových emisí metanu.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme