Vinařství v Drnholci jako první v Česku třídí hrozny optickým třídičem. Umí rozlišit zralost i jakost bobulí
Vinaři z Drnholce na Břeclavsku začali jako první v Česku využívat optický třídič hroznů. Dokáže oddělit zralé bobule od těch nezralých nebo shnilých. A umí taky odstranit různé nečistoty, třeba zbytky listů. Doteď přitom v Drnholci lisovali všechny hrozny, které z vinice dovezli, a to bez ohledu na jejich velikost nebo zralost.
„Tohle jsou čerstvé hrozny, které jsme právě dovezli z vinice v Drnholci. Je to chardonnay,“ popisuje enolog (odborník na víno pozn. red.) a zároveň ředitel Nového vinařství v Drnholci Petr Ptáček.
„Vsypává se to do násypky a pomocí pásového dopravníku se to přesouvá k optickému dopravníku. Pokud bychom optické třídění neměli, tak tam propadnou bobule všechny,“ vysvětluje.
Optický třídič umí podle Ptáčka vytřídit kuličky hroznů od listů, zbytků řapíků nebo peciček. Stroj rozezná i zralou bobuli od té nezralé.
„Umí je rozeznat na základě barvy i velikosti. Žluté jsou zralejší a ty oddělit dokáže,“ říká Ptáček. Dopravníkový pás se podle něj pohybuje rychlostí 2,4 metru za sekundu.
Hrozny na pásu zabírá kamera. „Sejme to, co vidí na dopravníkovém pásu a během dalších deseti centimetrů vyhodnotí, co nemá projít a sestřelí je vzduchovou tryskou, kterých má 96.“
Zatímco v Česku je linka první svého druhu, běžně ji používají například ve Francii ve vinařské oblasti Bordeaux.