Vinařství v Drnholci jako první v Česku třídí hrozny optickým třídičem. Umí rozlišit zralost i jakost bobulí

Vinaři z Drnholce na Břeclavsku začali jako první v Česku využívat optický třídič hroznů. Dokáže oddělit zralé bobule od těch nezralých nebo shnilých. A umí taky odstranit různé nečistoty, třeba zbytky listů. Doteď přitom v Drnholci lisovali všechny hrozny, které z vinice dovezli, a to bez ohledu na jejich velikost nebo zralost.

Tento článek je více než rok starý.

FOTO Drnholec, Břeclavsko (Aktualizováno: 14:36 9. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Optický třídič hroznů

Zralé hrozny v Drnholci začíná třídit optický třídič. | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Tohle jsou čerstvé hrozny, které jsme právě dovezli z vinice v Drnholci. Je to chardonnay,“ popisuje enolog (odborník na víno pozn. red.) a zároveň ředitel Nového vinařství v Drnholci Petr Ptáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vinicích v Drnholci čistí hrozny optický třídič

„Vsypává se to do násypky a pomocí pásového dopravníku se to přesouvá k optickému dopravníku. Pokud bychom optické třídění neměli, tak tam propadnou bobule všechny,“ vysvětluje.

Optický třídič umí podle Ptáčka vytřídit kuličky hroznů od listů, zbytků řapíků nebo peciček. Stroj rozezná i zralou bobuli od té nezralé.

„Umí je rozeznat na základě barvy i velikosti. Žluté jsou zralejší a ty oddělit dokáže,“ říká Ptáček. Dopravníkový pás se podle něj pohybuje rychlostí 2,4 metru za sekundu.

Hrozny na pásu zabírá kamera. „Sejme to, co vidí na dopravníkovém pásu a během dalších deseti centimetrů vyhodnotí, co nemá projít a sestřelí je vzduchovou tryskou, kterých má 96.“

Zatímco v Česku je linka první svého druhu, běžně ji používají například ve Francii ve vinařské oblasti Bordeaux.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme