Ekologii naproti. Zlínští vědci vynalezli plastové misky na potraviny, které se rychle rozloží

Vědci ze zlínské univerzity vynalezli chytrou misku. Jídlo se v ní dá bezpečně ohřívat v mikrovlnce. A na kompostu se za rok rozloží a nebude zatěžovat životní prostředí. Na nich nyní intenzivně pracují vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozložitelné potravinové misky z plastu | Zdroj: UTB / Petra Svěráková

Vynález má ještě jednu výraznou přidanou hodnotu – plastové misky jsou odolné vůči vysokým teplotám, což není u těchto typů polylaktidových výrobků běžné. Udrží tak tvar, i když se naplní vroucí vodou či zahřejí v mikrovlnné troubě. Budou tak sloužit například jako krabičky na teplé pokrmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Den ve Zlínském kraji - rozhovor o vývoji nové ekologické misky ve Zlíně

„Na vývoji těchto obalů spolupracujeme se společností Blatinie, která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje právě do vývoje ekologických šetrných obalů. Od Technologické agentury České republiky jsme dostali na vývoj téměř dva a půl milionu korun,“ přibližuje Českému rozhlasu Zlín Vladimír Sedlařík, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a zároveň ředitel Centra polymerních systémů a hlavní řešitel projektu.

K výrobě misek používají vědci polymléčnou kyselinu, jinak také polylaktid. Ta se vyrábí převážně z vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry. Tedy například z kukuřice nebo cukrové třtiny.

Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně | Zdroj: UTB / Petra Svěráková

„Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu,“ vysvětluje Petra Válková, vědkyně z Centra polymerních systémů, která na projektu pracuje.

Rozloží se v řádu měsíců

Takto vyrobená biomiska se pak rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců – jejich doba rozkladu je totiž v porovnání s polymery na bázi ropy daleko kratší. Finálním produktem jejich rozkladu je oxid uhličitý a voda. Nebudou tak zatěžovat životní prostředí.

V současné době vědci dokončují testování materiálových vlastností misek. Vývoj bude hotov do konce tohoto roku, na trhu by se mohly objevit do dvou let.

Rozhovor s tvůrci nového obalu si můžete poslechnout v přiloženém audiozáznamu.

Proces výroby unikátních plastových misek | Zdroj: UTB / Petra Svěráková

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme