Jihočeští vědci mají patent na nový způsob zpracování česneku. Sušením vzniká černý česnek

Vědci ze zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích získali český patent na produkci černého česneku. Ten se vyrábí takzvaným stařením. Na jeho novém způsobu pracovali pět let společně s Výzkumným ústavem potravinářským v Praze.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě formy česneku: vpravo syrový, vlevo černý stařený, který vyrábějí jihočeští vědci | Foto: Jan Bedrníček | Zdroj: Jihočeská univerzita

Vědci proces staření zjednodušili a hlavně zlevnili. Černý česnek má specifickou chuť, vůni a silnější léčivé účinky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Černý česnek v laboratoři ochutnala Jitka Cibulová Vokatá

„Vezmeme česnek, dáme ho do sáčku a pak do sušárny, kterou nastavíme na potřebnou teplotu. Teplotu využíváme k tomu, aby se významně změnily chutě i vlastnosti česneku,“ popisuje stručný princip nové metody vedoucí katedry zemědělských produktů Pavel Smetana.

Výsledkem je černý česnek, který jinak voní i chutná. „Každá odrůda, kterou jsme zkoušeli a která se tady v Čechách pěstuje, má úplně jiný chuťový profil. Dá se tedy říct, že díky tomu máme také celou škálu možností,“ dodává Pavel Smetana.

Černý stařený česnek, který vyrábějí jihočeští vědci | Foto: Jan Bedrníček | Zdroj: Jihočeská univerzita

Metoda staření česneku má několikasetletou tradici, a to v Koreji a Číně. Čeští vědci přišli s metodou podobnou, ale ekonomicky výhodnější.

Český česnek podraží. Úroda je lepší než loni, pěstitelé ale kvůli suchu hlásí menší palice

Číst článek

„V současné době se v Koreji a Číně vyrábí česnek tak, že se musí regulovat teplota i vlhkost. Vymysleli jsme metodu, kdy je třeba regulovat pouze teplotu. Tím klesají vstupní náklady na pořízení klimatické komory,“ vysvětluje vědec Jan Bedrníček.

Černý česnek se používá hlavně v přírodní medicíně. „Klasický syrový bílý česnek má mnohé blahodárné účinky, podporuje imunitu, prospívá oběhovému systému. Po procesu staření jsou všechny tyto vlastnosti ještě umocněné,“ uvádí Jan Bedrníček.

Vědci podle něj například na svých vzorcích zjistili, že černý česnek obsahuje mnohonásobně více antioxidantů.

„Dokáže pomoci organismu lépe odbourávat takzvané volné radikály, což jsou v podstatě látky, které přispívají ke vzniku mnohých civilizačních chorob, například rakoviny a diabetu,“ doplňuje.

O tento nový český patent už má zájem i firma, která se zabývá zpracováním česneku.

Rozkrojený syrový kuchyňský česnek | Foto: Jan Bedrníček | Zdroj: Jihočeská univerzita

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme