Krájení bez pláče. Vědci přichází se speciální odrůdou cibule, její šlechtění trvalo 30 let

Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák. A najdou se i tací, kteří se snaží tuto zeleninu krájet pod vodou. Cílem je předejít pálení očí, které u některých lidí vyvolává látka obsažená v cibuli. Na americkém trhu už je ale k dostání nová odrůda, která by nikoho rozplakat neměla.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cibule (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Nový druh cibule je plodem klasického šlechtění rostlin vědci a cibuláři z německé nadnárodní firmy Bayer. Ti hledali nejméně dráždivé odrůdy cibulí a s pomocí plynové chromatografie zkoumali těkavé látky, které obsahují.

Brněnští vědci odhalili tajemství cibule, které by mohlo pomoci i proti rakovině

Číst článek

Pláč totiž vyvolává plyn Thiopropanal S-oxid, který z cibulí uniká a slouží rostlinám v podzemí k obraně. Nakonec se podařilo vyšlechtit cibule, u kterých dráždivé látky krátce po vyjmutí ze země, vyprchají. Šlechtění nové odrůdy nazvané Sunion podle společnosti trval zhruba 30 let.

Doposud dostalo od výrobce povolení k pěstování pouze několik zemědělců v amerických státech Washington a Nevada. První úroda tak nebyla obzvlášť velká, ale cibule Sunion už jsou k dostání na americkém trhu v několika státech.

Jak potvrzují novináři amerického deníku Washington post i rozhlasu NPR, tyto žluté cibule je prý nerozplakaly, ani když si plátek zeleniny dali k oku. Chutnají přitom jako běžná cibule.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme