V pětasedmdesáti letech zemřel britský vědec John Sulston. Pomáhal s identifikací struktury DNA

Ve věku 75 let zemřel britský vědec John Sulston, který svého času pomáhal s identifikací struktury DNA. Vědec byl také nositelem Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii z roku 2002 za přínos k procesu genetické regulace při vývoji orgánů a odumírání buněk. Informovala o tom v pátek britská média, která neupřesnila příčinu, ani přesné datum úmrtí. V anglické mutaci wikipedie je uvedeno datum 6. března.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský vědec John Sulston, který svého času pomáhal s identifikací struktury DNA | Foto: Russell Boyce RB/NMB | Zdroj: Reuters

Sulston, který se narodil 27. března 1942, sám sebe nazýval „dítětem 60. let". Většinu svého pracovního a soukromého času věnoval studiu asi milimetr velkých červů.

Francouzi díky DNA poprvé identifikovali vojáka, který padl během krvavé bitvy u Verdunu

Číst článek

Jeho revoluční objevy spojené s výzkumem genomu hlísta Caenorhabditis elegans jsou označovány za předstupeň dosažení hlavního cíle: zmapování lidského genomu.

Po studiu organické chemie a doktorátu v Cambridgi zamířil Sulston do prestižního Salkova institutu v kalifornské La Jolle. Od roku 1969 pracoval opět ve Velké Británii v proslulých MRC laboratořích molekulární biologie v Cambridgi, kde byla poprvé identifikována struktura DNA.

V 90. letech byl prvním ředitelem Sangerova centra při Cambridgeské univerzitě, kde se věnoval výzkumu lidského genomu. Laboratoře centra se již delší dobu jmenují po Sulstonovi.

Sulston byl vášnivým zastáncem bourání hranic ve vědě: „Jaký by byl důvod lidského bytí bez nových objevů?" Zásadně ale neuznával využití znalosti genových posloupností ke komerčním účelům. To bylo pro Sulstona „absolutně amorální a odporné".

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme