V největším robotizovaném skladě na světě bude zrát 250 tisíc bochníků sýra z moravského mléka

Největší robotizovaný sklad sýrů na světě stojí v podhůří Benátských Alp. Právě v něm bude zrát čtvrt milionu bochníků sýru vyrobených z mléka nasbíraného v oblasti Litovelského Pomoraví. Tradiční rodinná firma Brazzale vybudovala sklad na místě starší továrny.

Tento článek je více než rok starý.

Experiment Benátsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonio, který v sýrárně pracuje už 35 let, právě poklepáváním kladívka zjišťuje, zda v bochnících nejsou vady

Antonio, který v sýrárně pracuje už 35 let, právě poklepáváním kladívka zjišťuje, zda v bochnících nejsou vady | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Roberto Brazzale je prostřední ze tří bratrů, kteří jsou dnes vlastníky rodinné firmy. Díky umístění části výroby v Česku umí i obstojně česky. Nyní se nacházíme v jednom z 15 starých menších skladů, kde se sice používá mechanizace, ale bez lidských rukou se tu zrání sýrů také neobejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si magazín Experiment z 21. srpna 2021

V jednom regálu se sýrovými bochníky se nachází 14 polic, regál je vysoký dobrých pět metrů. Antonio, který v sýrárně pracuje už 35 let, právě poklepáváním kladívka zjišťuje, zda v bochnících nejsou vady. Do bochníků, v nichž chybu najde, udělá kladívkem boční vryp. Denně těchto 37kilových bochníků zvedne a zkontroluje 200 až 1000 – prý podle toho, kolik času mu zrovna zabere jejich ohledávání.

Roboti se sýrem

Australský pivovar vaří ekologické zelené pivo. Svou barvu má díky vodním řasám

Číst článek

To v novém skladu firmy Brazzale obstarávají vykládku čerstvých sýrových bochníků a jejich rozvoz do patrových regálů ve skladu roboti. Robotická ramena tu také už částečně zrající sýry dovezené ze skladu otáčejí a kartáčují a čistí také dřevěné desky, na kterých sýry leží.

Regálový oddíl je naložený na modré vozítko, které jezdí po rýhách v podlaze. Pod těmito rýhami se nacházejí kabely s elektrickým proudem. Prostřednictvím elektrické indukce předávají energii robotickým vozítkům, která po rýhách jezdí.

Soběstačný sklad

I v plně robotizovaném skladu je ale stále potřeba citlivé ucho mistra sýraře, který poklepem kladívka pozná, jestli nemá bochník uvnitř nějakou skrytou vadu v podobě dutiny nebo praskliny. Něco zkrátka ani roboti nedokážou.

Až budou všechny regály v robotickém skladu zaplněné, bude tu najednou zrát 250 tisíc bochníků sýru Gran Moravia. Vytvořenítohoto centrálního skladu se ročně ušetří palivo za 200 tisíc najetých kilometrů mezi 15 různými sklady. Robotizovaný sklad je navíc energeticky soběstačný – veškerou energii získává ze solárních panelů na střeše.

Alžběta Švarcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme