Levnější a dostupnější exotické rostlinné oleje? Genetici objevili alternativu díky americké květině

Vědci v přírodě objevili dosud neznámý způsob syntézy mastných kyselin a jejich ukládání do zásobních tuků. Postup „okopírovali“ od americké brukvovité rostliny podobné řepce. Inovace může znamenat průlom ve výrobě speciálních rostlinných olejů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slunečnicový olej

90 procent speciálních rostlinných olejů se pro průmyslové účely získává z rostlin, jako je skočec (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Zásobní tuky neboli lipidy v semenech rostlin jsou důležitou složkou naší výživy – obsahují mastné kyseliny. Ty jsou vedle DNA a bílkovin zásadní pro fungování našich těl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou Laboratoř Martiny Maškové

„Na rozdíl od ostatních živých bytostí, kde hrají roli zvláště v buněčných membránách, mají u rostlin také důležitou zásobní funkci,“ vysvětluje buněčný biolog Viktor Žárský.

90 procent speciálních rostlinných olejů se pro průmyslové účely získává z rostlin, jako je skočec. Výtěžnost ale není mimořádná, skočec navíc obsahuje prudce jedovatý ricin.

Vědci popsali, jak nám v této věci může pomoci americká polopouštní rostlina Physaria, která má upravenou dráhu zásobních lipidů.

Dokáže vyměňovat nemodifikované mastné kyseliny v už vytvořených lipidových zásobách za jiné, kterých je víc právě ve skočci. Studie vyšla v prestižním časopise Nature Communications

Inspirace přírodou

Tyto, takzvané hydroxylované mastné kyseliny, se vzácně vyskytují i v našich běžných olejnatých rostlinách. Přínosem práce je právě zmíněná záměna.

„Tu se od přírody naučíme,“ poznamenává genetik Aleš Pečinka. Zatím jen podle něj není známo, k čemu rostlina upravený metabolismus lipidů využívá. Možná díky němu lépe přežije.

Vědcům se podařilo zopakovat uvedený postup v tradiční experimentální rostlině, huseníčku, a to otevírá možnost, že bychom exotické oleje mohli získávat například z řepky, místo ze skočce.

Kdy něco trápí rostlinu? Vědci testují chytrou diagnostiku stresu, chorob a škůdců

Číst článek

 „Produkce olejů, které obsahují hydroxylované mastné kyseliny, by se mohla obrovsky zlevnit,“ míní Viktor Žárský. Poukazuje na to, že například v USA je využívání skočce zakázané, což znamená mnohem vyšší výrobní náklady.

Upravená řepka

Řepkový olej není jen potravina, má také technické využití. Genetické modifikace na řepce byly proto také jedny z prvních, které byly už asi před 30 lety povoleny například v Německu. 

 „Jde při nich o vytvoření podmínek, aby se hydroxylované mastné kyseliny více hromadily v semenech,“ podotýká Viktor Žárský.

Autoři práce se zatím zaměřili na základní výzkum a testování fenoménu na laboratorním huseníčku. Vědí už, které geny a enzymy jsou za objevenou modifikaci mastných kyselin zodpovědné.

„Podobný systém našli už i v jiných rostlinách příbuzných řepce, například v katránu, jeden druh se vyskytuje také u nás,“ upozorňuje Aleš Pečinka.

Jak můžou genetičtí inženýři přispět k výrobě speciálních rostlinných olejů? Čím si ječmen snaží naklonit své mikroby? Co pomáhá plodinám při obraně proti roztočům nebo mšicím? Debatují buněčný biolog Viktor Žárský a genetik Aleš Pečinka, spoluúčinkuje herečka Andrea Černá. 

Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme