"Suši" se jedlo už před 2 miliony let

Archeologické naleziště v Keni přineslo dosud nejstarší důkazy o tom, že naši předkové lovili a porcovali vodní živočichy. Z jejich masa získali látky, které byly nezbytné pro zvětšování mozku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lebka Homo erectus

Lebka Homo erectus | Foto: Mesa Community College

Před 1,8 milionu let se lidem Homo erectus významně zvětšil mozek. Předpokládá se, že k dramatickému nárůstu šedé hmoty přispělo to, že naši předkové začali častěji jíst maso. Někteří vědci jsou ale přesvědčeni, že součástí jídelníčku museli být také ryby a měkkýši. Tyto zdroje potravy jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou pro vývoj lidského mozku nezbytné. Kromě 1,8 milionu let starých kostí dvou sumců, na kterých si pochutnali obyvatelé Tanzanie, byly důkazy o souvislosti pojídání ryb a evoluce lidského mozku zatím skrovné.

Nový důkaz se vynořil na nalezišti Koobi Fora v Keni. Vědci z Rutgersovy univerzity zde objevili nejen řadu kamenných nástrojů, které se hodily ke zpracování potravy, ale také zbytky porcovaných živočichů. Kosti staré 1,95 milionu let patří 48 druhům suchozemských i vodních zvířat. Vědci našli 41 kostí sumců a 15 kostí dalších druhů ryb. Je to první důkaz o tom, že lidé konzumovali ryby ještě před dramatickým zvětšením mozku. Zářezy na kostech ale ukázaly, že kromě ryb lidé porcovali také vodní želvy a dokonce krokodýly.

Identita jedlíků „pravěkého suši“ zatím zůstává záhadou. Na nalezišti se nenašly žádné lidské kosti, takže není možné říci, jestli zde ryby a další živočichy porcovali australopitékové nebo časní příslušníci rodu Homo. Z nich se jako nepravděpodobnější nabízí Homo habilis, jehož ostatky vědci našli ve východní Turkaně a který vyráběl podobné kamenné nástroje.

Zdroj: Science Now, PNAS

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme