Obilniny nám chutnají už 100 000 let
Naši předkové nepřežívali jen na dietě složené z masa, plodů a rostlinných hlíz - nové nálezy ukazují, že obilniny si dokázali umlít už před 100 000 let.
Přeměnit tvrdé obilniny na něco, co je člověk schopný dobře rozžvýkat a strávit, není jednoduché. Pražení a mletí semen na mouku vyžaduje speciální nástroje, takže mnoho archeologů předpokládalo, že obilniny se staly významnou součástí lidského jídelníčku teprve v době před 10 000 let, kdy se začínalo rozvíjet zemědělství. V roce 2004 se toto datum posunulo hlouběji do minulosti poté, co byl v Izraeli nalezen mlecí kámen se zbytky pšenice a ječmene, starý 23 000 let.
Nejnovější nálezy, které pocházejí z mozambické jeskyně Ngalue, ale ukazují, že ani toto datum není konečné. Ve vrstvách starých 42 000 až 105 000 let našli archeologové z kanadské Calgarské univerzity celou kolekci kamenných nástrojů, které sloužily k mletí obilnin. Podle výsledků analýzy škrobových zrn, která zůstala na více než 70 nástrojích, se zdá, že obyvatelé jeskyně konzumovali divoké banány, pomeranče, luštěniny kajan (Cajanus cajan) a africké brambory (Hypoxis hemerocallidea). Celých 89 % škrobových zrn ale pocházelo ze zrn čiroku - tedy obilniny, která je dodnes základem jídelníčku v některých afrických zemích.
Přímý důkaz o tom, že by obyvatelé jeskyně čirok jedli, archeologové nemají. Argumentují ale tím, že jde o nejjednodušší vysvětlení, proč si lidé do jeskyně rutinně nosili čirok a zpracovávali jej.
Zdroj: ScienceNOW, Science Daily