Revolucionář v pečení August Oetker by měl 150. narozeniny

Dnes je to přesně 150 let, co se narodil objevitel kypřícího prášku do pečiva August Oetker. Tento německý lékárník a později významný podnikatel založil dodnes fungující firmu, která znamenala pro pečení doslova malou revoluci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připravíme těsto... | Foto: Fotobanka PhotoRack

August Oetker koupil už v roce 1891 v Bielefeldu lékárnu. Zařídil si v ní laboratoř, ve které už o dva roky později spatřil světlo světa prášek do pečiva bez chuti a zápachu.

Vynález, který používáme dodnes, ocenil prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec: „Do dneška se všude používá. Samozřejmě, vylepšuje se, ale základ dodnes funguje.“

Do doby, než August Oetker vynalezl a rozšířil po celém světě kypřící prášek do pečiva, používali lidé kvasinky. A co se vlastně s těstem děje, když do něj přidáme kypřící prášek? Na to zná odpověď profesor Zdeněk Bubník z Vysoké školy chemicko-technologické:

Přehrát

00:00 / 00:00

Přínos dr. Oetkera zhodnotil v Ranním Radiožurnálu Nikola Bojčev

„Kypřící prášky představují chemickou cestu, vždy je tam nějaký uhličitan. Většinou hydrogen uhličitan sodný, který uvolňuje bublinky CO2.“

Odborníci se shodují, že s kypřícím práškem do pečiva se samotné pečení o poznání zjednodušilo. Kuchtíky potěší i fakt, že výsledek je prakticky vždy zaručen.

„Určitě zjednodušení přišlo. Při dodržení gramáží byl navíc výrobek vždy stejný, což se pčři používání kvasnic nemuselo vždy podařit,“ připomíná Kubec.
Kdo by si myslel, že kypřící prášek do pečiva nahradil kvasinky úplně, plete se. Ty mají stále své místo při výrobě běžného pečiva, jakým jsou třeba rohlíky. Kvasinky totiž v procesu kvašení přidávají těstu i další chuťové látky, bez kterých by výsledný produkt nebyl tak dobrý.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme