"Pravoruké" aminokyseliny pomáhají bakteriím

Některé bakterie se chrání před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí obalem zbudovaným z velice exotického materiálu. Vyrábějí si zrcadlově převrácené molekuly aminokyselin a ty pak zařazují do bílkovinných řetězců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biomolekula DNA

Biomolekula DNA | Foto: licence: GFDL

Jednu z největších záhad pozemského života představuje "jednostrannost" jeho molekul. Aminokyseliny, jež jsou základním kamenem pro syntézu bílkovin, se mohou vyskytovat ve dvou formách. Ty se od sebe liší podobně jako pravá a levá rukavice. Jedna je zrcadlovým obrazem druhé. Pozemský život využívá v drtivé většině jen jednu formu aminokyselin označovanou jako "L". Druhá verze aminokyselin označovaná jako "D" je v přírodě "zapovězena". Živí tvorové na ně nejsou zařízeni. Běžnou mléčnou bílkovinu kasein složenou z L-aminokyselin dokážeme ze sýra nebo jogurtu snadno strávit. Se stejnou bílkovinou zbudovanou ze zrcadlově převrácených D-aminokyselin by si náš trávicí trakt neporadil. O to větším překvapením byl objev biologů pod vedením Matthewa Waldora z Harvard Medical School, kteří usvědčili bakterie z využívání exotických D-aminokyselin. Zprávu otiskl vědecký časopis Science.

Vědci zjistili, že původce cholery Vibrio cholerae buduje svou buněčnou stěnu s pomocí aminokyselin D-methioninu a D-leucinu. Bakterie Bacillus subtilis si zase vypomáhá neobvyklým "stavebním materiálem" v podobě aminokyselin D-tyrosinu a D-fenylalanin. Bakterie mění množství použitých exotických aminokyselin podle aktuálních životních podmínek. Bílkoviny s D-aminokyselinami mají odlišné vlastnosti a mohou bakteriím pomáhat v adaptaci na změny.

Je zajímavé, že D-aminokyseliny zařazují do svých bílkovinných jedů někteří pavouci. I to je zjevně evoluční adaptace, protože toxin s D-aminokyselinami nedokáže oběť tak snadno zneškodnit jako molekuly bílkovinných jedů vybudovaných z tradičních L-aminokyselin. Již dříve byl u bakterií zaznamenán výskyt D-formy aminokyselin alaninu a kyseliny glutamové.

Jaroslav Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme