"Pravoruké" aminokyseliny pomáhají bakteriím
Některé bakterie se chrání před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí obalem zbudovaným z velice exotického materiálu. Vyrábějí si zrcadlově převrácené molekuly aminokyselin a ty pak zařazují do bílkovinných řetězců.
Jednu z největších záhad pozemského života představuje "jednostrannost" jeho molekul. Aminokyseliny, jež jsou základním kamenem pro syntézu bílkovin, se mohou vyskytovat ve dvou formách. Ty se od sebe liší podobně jako pravá a levá rukavice. Jedna je zrcadlovým obrazem druhé. Pozemský život využívá v drtivé většině jen jednu formu aminokyselin označovanou jako "L". Druhá verze aminokyselin označovaná jako "D" je v přírodě "zapovězena". Živí tvorové na ně nejsou zařízeni. Běžnou mléčnou bílkovinu kasein složenou z L-aminokyselin dokážeme ze sýra nebo jogurtu snadno strávit. Se stejnou bílkovinou zbudovanou ze zrcadlově převrácených D-aminokyselin by si náš trávicí trakt neporadil. O to větším překvapením byl objev biologů pod vedením Matthewa Waldora z Harvard Medical School, kteří usvědčili bakterie z využívání exotických D-aminokyselin. Zprávu otiskl vědecký časopis Science.
Vědci zjistili, že původce cholery Vibrio cholerae buduje svou buněčnou stěnu s pomocí aminokyselin D-methioninu a D-leucinu. Bakterie Bacillus subtilis si zase vypomáhá neobvyklým "stavebním materiálem" v podobě aminokyselin D-tyrosinu a D-fenylalanin. Bakterie mění množství použitých exotických aminokyselin podle aktuálních životních podmínek. Bílkoviny s D-aminokyselinami mají odlišné vlastnosti a mohou bakteriím pomáhat v adaptaci na změny.
Je zajímavé, že D-aminokyseliny zařazují do svých bílkovinných jedů někteří pavouci. I to je zjevně evoluční adaptace, protože toxin s D-aminokyselinami nedokáže oběť tak snadno zneškodnit jako molekuly bílkovinných jedů vybudovaných z tradičních L-aminokyselin. Již dříve byl u bakterií zaznamenán výskyt D-formy aminokyselin alaninu a kyseliny glutamové.