3000 let staré včelí úly v "zemi mléka a medu"

Objev téměř 3000 let starých úlů dosvědčuje, že starověký Izrael skutečně byl onou zemí mléka a medu, o které se zmiňuje Bible.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včela

Včela | Foto: Fotobanka stock.xchng

Egyptské texty a malby naznačují, že na Blízkém východě se už ve starověku chovaly včely, které svým majitelům poskytovaly velmi ceněný vosk a med. Fyzický důkaz ale chyběl a někteří vědci proto biblické zmínky o „zemi medu“ interpretovali jako odkaz na sladké ovoce - kupříkladu fíky a datle. Vykopávky na izraelském nalezišti Tel Rehov ale ukázaly, že slovo med opravdu označovalo produkt včelích společenství. Archeologové tu uvnitř města objevili celé řady cylindrických staveb z jílu, které sloužily jako včelí úly. Dokazují, že včelařství tu ve velkém kvetlo už v 9. a 10. století před naším letopočtem. Starověké úly se přitom podobají tradičním úlům, jaké včelaři z venkovských oblastí Blízkého východu používají dodnes.

Radiokarbonové datování nedaleko ležících spálených zrn ukázalo, že úly jsou staré téměř 3000 let. V některých z nich vědci našli i jejich dávné obyvatele – včelí dělnice, larvy a kukly. Zkoumání končetin a křídel elektronovou mikroskopií ukázalo, že tehdejší včely patřily k jinému poddruhu než včely medonosné, které se v Izraeli chovají dnes. Vědci se domnívají, že včely z úlů v Tel Rehov mohly být importovány z Turecka, kde si je lidé vyhlédli pro jejich mírný temperament a vysokou produkci medu.

Zdroj: PNAS

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme