Antioxidanty mohou poškozovat kmenové buňky

Nová studie dokazuje, že méně je více i v případě antioxidantů. Jak se zdá, příliš vysoké dávky zřejmě mohou vyvolat nárůst genetických abnormalit v buňkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kmenové buňky z kostní dřeně rostoucí na povrchu polymerního gelu

Kmenové buňky z kostní dřeně rostoucí na povrchu polymerního gelu | Foto: Ústav makromolekulární chemie AV ČR

Tým vědců z Ústavu výzkumu srdce americké nemocnice Cedars-Sinai k tomuto objevu došel náhodou při hledání cest, jak potlačit genetické abnormality při množení srdečních kmenových buněk. Buňky v kultuře rostou v prostředí s 20 % kyslíku, zatímco v lidském těle jsou vystaveny jen 3 až 5 %. Příliš vysoké množství kyslíku vyvolává genetické abnormality, kvůli kterým velká část vypěstovaných buněk přichází vniveč.

Vědci doufali, že problém vyřeší tím, že přímo k buňkám přidají antioxidanty, které by mírnily následky oxidačního stresu. Ke svému překvapení zjistili, že antioxidanty procento genetických abnormalit, které by mohly umožnit nádorové bujení, naopak zvyšují. Tyto výsledky naznačují, že užívání vysokých dávek antioxidantů nemusí být tak docela bez rizika. Náruživí uživatelé potravinových doplňků, kteří mnohokrát překračují doporučené dávky, se možná nevědomky vystavují zvýšenému riziku rakoviny.

Zdroj: Stem Cells

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme