Biologický obránce uskladněného ovoce: šikovná houba

Houba Muscodor albus do svého okolí uvolňuje směs plynných látek, které podle loňské studie chrání uskladněná jablka před larvami obaleče jablečného. Letošní výzkum ukazuje, že houba by mohla chránit také hrozny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzhled i chuť hroznů vína dokáže zcela zruinovat šedá plíseň, kterou způsobuje houba Botrytis cinerea

Vzhled i chuť hroznů vína dokáže zcela zruinovat šedá plíseň, kterou způsobuje houba Botrytis cinerea | Foto: USDA-Agricultural Research Service, Joseph Smilanick

Vzhled i chuť prodávaných hroznů vína dokáže zcela zruinovat šedá plíseň, kterou způsobuje houba Botrytis cinerea. Zvláště nepříjemná je pro pěstitele organických či „bio“ hroznů, kteří na rozdíl od konvenčních zemědělců své hrozny nemohou ošetřovat oxidem siřičitým. Výzkum rostlinných patologů z amerického Výzkumného zemědělského ústavu ale ukazuje, že oxid siřičitý není jediná věc, která si s nepříjemnou plísní dokáže poradit.

Stejné schopnosti mají i plynné látky (alkoholy, estery a jiné organické sloučeniny), které do svého okolí uvolňuje houba Muscodor albus. Působí jako přirozený fumigant, který hubí spóry jiných hub a larvy škůdců, ale pro lidi je neškodný. Jeho účinnost přitom vypadá víc než nadějně – v experimentech se zabalenými hrozny snížila houba Muscodor albus výskyt šedé písně o celých 85 %.

Zdroj: Výzkumný zemědělský ústav (Agricultural Research Service)

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme