Brouci mají nový typ nemrznoucí směsi
Vědci objevili zcela nový typ "nemrznoucí směsi", díky které brouci z Aljašky přežívají v teplotách -60 stupňů Celsia.
Někteří živočichové vlastní molekuly, které fungují jako nemrznoucí směsi a jejich buňky při poklesu teploty pod bod mrazu chrání před roztrháním ledovými krystaly. Poprvé byly identifikovány u antarktických ryb, ale nacházejí se také u rostlin, bezobratlých živočichů, hub a bakterií. Všechny dosud známé sloučeniny, které živé organismy chrání před zmrznutím, byly proteiny nebo glykoproteiny. Nový objev ale ukazuje, že stejně mohou fungovat také neproteinové typy molekul.
Tým francouzských a amerických biologů studoval aljašského brouka Upis ceramboides z čeledi potemníkovití, který přežívá teploty -60 stupňů Celsia. Analýza sloučenin z jeho tkání odhalila přítomnost nového typu nemrznoucí směsi, kterou tvoří molekuly složené ze sacharidů a mastných kyselin. Molekuly udržují ledové krystalky v malé velikosti a brání tak poškození, které by vyvolal jejich růst. Navíc se zdá, že jsou spojeny s buněčnými membránami a zabraňují zmrznutí vody, která se nachází uvnitř buněk. Objev je podle autorů studie důvodem, proč pátrání po dalších přirozených nemrznoucích směsích rozšířit z proteinů také na lipidy a sacharidové molekuly.
Zdroj: PNAS