Brouci mají nový typ nemrznoucí směsi

Vědci objevili zcela nový typ "nemrznoucí směsi", díky které brouci z Aljašky přežívají v teplotách -60 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aljašský brouk Upis ceramboides

Aljašský brouk Upis ceramboides | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Carl Gustav Calwer

Někteří živočichové vlastní molekuly, které fungují jako nemrznoucí směsi a jejich buňky při poklesu teploty pod bod mrazu chrání před roztrháním ledovými krystaly. Poprvé byly identifikovány u antarktických ryb, ale nacházejí se také u rostlin, bezobratlých živočichů, hub a bakterií. Všechny dosud známé sloučeniny, které živé organismy chrání před zmrznutím, byly proteiny nebo glykoproteiny. Nový objev ale ukazuje, že stejně mohou fungovat také neproteinové typy molekul.

Tým francouzských a amerických biologů studoval aljašského brouka Upis ceramboides z čeledi potemníkovití, který přežívá teploty -60 stupňů Celsia. Analýza sloučenin z jeho tkání odhalila přítomnost nového typu nemrznoucí směsi, kterou tvoří molekuly složené ze sacharidů a mastných kyselin. Molekuly udržují ledové krystalky v malé velikosti a brání tak poškození, které by vyvolal jejich růst. Navíc se zdá, že jsou spojeny s buněčnými membránami a zabraňují zmrznutí vody, která se nachází uvnitř buněk. Objev je podle autorů studie důvodem, proč pátrání po dalších přirozených nemrznoucích směsích rozšířit z proteinů také na lipidy a sacharidové molekuly.

Zdroj: PNAS

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme