Čejka chocholatá patří v Česku mezi nejrychleji ubývající ptačí druhy

Ornitologové žádají veřejnost o pomoc s mapováním hnízdišť čejky chocholaté. Populace tohoto ptáka totiž prudce klesá, za posledních 30 let se v Česku snížila o 90 procent.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čejka chocholatá | Foto: Adolf Goebel

Z některých oblastí čejky téměř úplně vymizely a jejich počty se snížily i na tradičních hnízdištích v jižních a východních Čechách nebo na jižní Moravě. Důvodem je zejména způsob zemědělského hospodaření, kdy je krajina ošetřována těžkou mechanizací, chemikáliemi a dochází k vysušování mokřadů.

Mapování hnízdního výskytu čejek organizuje Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Fakultou životního prostředí České zemědělské univerzity. Odborníci chtějí zjistit, v jakém prostředí a jak početně tento bahňák nyní hnízdí, a nové údaje pak využít pro ochranu jeho nejvýznamnějších hnízdních lokalit.

Rádi by podchytili co nejvíce hnízdišť do 10. dubna. Právě kuřata vylíhlá z prvních snůšek mají podle nich největší šanci na přežití.

Čejka chocholatá je rozšířená téměř po celé Evropě. Jejím přirozeným domovem jsou podmáčené louky a také pole, která leží nedaleko vodních ploch.

Jana Zemanová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme