Durian: páchnoucí a nebezpečný

Asijský folklór je plný historek o tom, že kombinovat ovoce durian s alkoholem může být životu nebezpečné. A jak ukázala nová studie, folklór se tentokrát nemýlil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovoce durian (Durio kutejensis)

Ovoce durian (Durio kutejensis) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, W.A. Djatmiko

Durian (Durio zibethinus) je stálezelený strom z čeledi bavlníkovité, který pochází z Malajsie a pěstuje se po celé jihovýchodní Asii. Jeho plodem je zelenožlutá ježatá tobolka, která může vážit až 5 kg a kterou provází značně odporný zápach. V Asii dokonce můžete potkat cedule s nápisem "Zákaz vstupu s durianem". Navzdory tomu je durian považován za lahůdku a pojídá se vařený i za syrova. Místní lidé ale varují před zapíjením durianu alkoholem, které prý může skončit fatálně.

Japonští vědci teď dokázali, že kombinace durianu s alkoholem by skutečně mohla lidský život ohrozit. Durian totiž obsahuje velké množství sirných sloučenin, které blokují aktivitu aldehyddehydrogenázy - tedy enzymu, který katalyzuje oxidaci aldehydů. V případě ethanolu oxiduje sloučeninu acetaldehyd, která je zodpovědná za některé projevy kocoviny, na kyselinu octovou. Laboratorní testy ukázaly, že ve zkumavkách extrakt z durianu sníží aktivitu enzymu o celých 70 %.

Výsledky studie popisuje článek v časopise Food Chemistry.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme