Éra nadbytku potravin skončí. Vědci hledají rostliny odolné vůči suchu a stresu

V nejbližších třiceti letech se podle vědců počet obyvatel na světě zdvojnásobí. Potravinová krize je proto neodvratná. Na vlastní kůži už ji pocítili v některých rozvojových zemích. Jak nedostatek potravin odvrátit? Řešení navrhnou špičkoví vědci z celého světa, kteří se dnes sjíždí do Olomouce na konferenci Zelená pro lepší budoucnost.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole - mladé obilí | Foto: Ladislav Bába

Nedostatek potravin. Výbušný problém, který může vést k sociálním bouřím podobným arabskému jaru. Vědci ale nabízí řešení - rostliny, které budou odolné stresu, suchu či škůdcům.

„Pokud nebudou k dispozici jednoduché odrůdy, které bude možné vyset s velkým výnosem a budou odolné vůči nepříznivým povětrnostním vlivům, tak to povede ke vzedmutí sociálních bouří,“ říká olomoucký biotechnolog Ivo Frébort.

Budoucnost vidí i v geneticky modifikovaných rostlinách. Cíl je jasný - pěstovat rostliny i tam, kde se dnes pěstovat nedají. „Jde o to pěstovat rostliny za sucha na půdě, která je zasolená a za nepříznivých klimatických podmínek,“ doplňuje Frébort.

Brzy se tak dočkáme toho, že například růstové hormony budou součástí běžného hnojiva. „Tyto hormony se aplikují přímo na určité vývojové stádium rostliny a je možné je kombinovat do stávajících hnojiv,“ dodává biotechnolog.

Ať chceme, nebo ne, o geneticky modifikovaných rostlinách tak uslyšíme stále častěji. Ve Spojených státech je vnímají jako novou pokrokovou metodu.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru