Éra nadbytku potravin skončí. Vědci hledají rostliny odolné vůči suchu a stresu

V nejbližších třiceti letech se podle vědců počet obyvatel na světě zdvojnásobí. Potravinová krize je proto neodvratná. Na vlastní kůži už ji pocítili v některých rozvojových zemích. Jak nedostatek potravin odvrátit? Řešení navrhnou špičkoví vědci z celého světa, kteří se dnes sjíždí do Olomouce na konferenci Zelená pro lepší budoucnost.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole - mladé obilí | Foto: Ladislav Bába

Nedostatek potravin. Výbušný problém, který může vést k sociálním bouřím podobným arabskému jaru. Vědci ale nabízí řešení - rostliny, které budou odolné stresu, suchu či škůdcům.

„Pokud nebudou k dispozici jednoduché odrůdy, které bude možné vyset s velkým výnosem a budou odolné vůči nepříznivým povětrnostním vlivům, tak to povede ke vzedmutí sociálních bouří,“ říká olomoucký biotechnolog Ivo Frébort.

Budoucnost vidí i v geneticky modifikovaných rostlinách. Cíl je jasný - pěstovat rostliny i tam, kde se dnes pěstovat nedají. „Jde o to pěstovat rostliny za sucha na půdě, která je zasolená a za nepříznivých klimatických podmínek,“ doplňuje Frébort.

Brzy se tak dočkáme toho, že například růstové hormony budou součástí běžného hnojiva. „Tyto hormony se aplikují přímo na určité vývojové stádium rostliny a je možné je kombinovat do stávajících hnojiv,“ dodává biotechnolog.

Ať chceme, nebo ne, o geneticky modifikovaných rostlinách tak uslyšíme stále častěji. Ve Spojených státech je vnímají jako novou pokrokovou metodu.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme