Houby se nově určují i podle DNA.V houbařské poradně v Plzni ale poradí podle zkušenosti

V budově Pedagogické fakulty Západočeské univerzity na Klatovské třídě provozuje houbařskou poradnu už několikátým rokem mykologický kroužek. Lidé sem mohou přinést houby k určení každý den a nechat je na vrátnici s kontaktem, mykologové se jim pak ozvou do čtyř dnů. Každé pondělí od 15 do 17 hodin se ale mohou s mykology setkat přímo v poradně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřib dubový

Hřib dubový | Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Jako první přišli do houbařské poradny Josef Volena s přítelkyní. K určení přinesli dvě houby, které našli u Bělé nad Radbuzou na Domažlicku.

Mykologové Svatopluk Holec, Zdeněk Hájek a Jaroslav Vondrovský si houbu pečlivě prohlížejí a po chvíli se jednohlasně shodují. „Hřib kovář, takže jedlý, ale pořádně uvařit,“ vynáší ortel i doporučení Zdeněk Hájek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Houby se nově určují i podle DNA.V houbařské poradně v Plzni ale poradí podle zkušenosti. Informuje Monika Zettlová

Podle mykologa Zdeňka Hájka se v České republice vyskytuje na čtyři tisíce hub a jejich určování není vůbec jednoduché.

„Nejnovější výzkumy se zabývají DNA hub a spousta druhů, která byla dříve pod nějakým názvem, tak se dnes přesunují do jiných druhů, rodů. A my se to znova učíme,“ říká Zdeněk Hájek.

Tady v poradně se ale posuzují a určují houby tradičním způsobem.

„Nejsme schopní určovat houby podle DNA. Máme literaturu, kterou jsme nashromáždili za poslední desetiletí, mámě vědomosti, praktické znalosti a musíme se podle toho řídit,“ vysvětluje Zdeněk Hájek a pokračuje:

„Velmi důležitý je pach, který houby vydávají. Třeba spousta holubinek se určuje podle hořkomandlové vůně a nebo podle slanečkové vůně, to jsou holubinky révové.“

Houbařská poradna funguje v Plzni každé pondělí, od září do listopadu a každoročně sem zavítá zhruba stovka houbařů.

Monika Červená, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme