I labutě se rozvádějí

Labutě patří k monogamním živočichům, kteří nové partnerství hledají jen tehdy, pokud jeden z páru zahyne. Britští zoologové ale zaznamenali vzácnou výjimku: labutí rozvod.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Labuť malá (Cygnus columbianus) | Foto: public domain, Adrian Pingstone

Labutě malé (Cygnus columbianus) hnízdí v tundře u Severního ledového oceánu, ale zimu tráví v severozápadní Evropě. Na zimovišti v britském Slimbridge je ornitologové pozorují už déle než čtyři dekády, během kterých se zde vystřídalo asi 4000 párů labutí. V průběhu letošní zimy ornitologové teprve podruhé zaznamenali pozoruhodný úkaz: pár labutí, který se rozpadl navzdory tomu, že oba byli naživu.

Samec labutě jménem Sarindi se do Slimbridge vrátil z ruské Arktidy bez své "zákonité" družky Saruni a společnost mu dělala nová samička. Ornitologové se proto logicky domnívali, že Saruni migraci nepřežila. K jejich překvapení se ale o pár týdnů později samička ve Slimbridge objevila v doprovodu nového samce. Podle všeho tedy u labutí tedy došlo k "rozvodu", po kterém si oba bývalí partneři rychle našli nové druhy a ke svým "ex" se už neznají.

Labuť malá (Cygnus columbianus) | Foto: public domain, Adrian Pingstone

Příslovečná labutí věrnost tedy neplatí stoprocentně. Za pravděpodobný důvod rozvodu Sarindi a Saruni vědci považují neúspěšné rozmnožování, protože během několika let se pár nikdy nevrátil s mláďaty.

Zdroj: BBC News

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme