I městské úly mohou produkovat kvalitní med
Včely je možné chovat i ve městech. Úly už mají v centrech Paříže, Berlína nebo Londýna. Městský úl je i na střeše nákupního centra v Praze na Chodově, kde se právě dnes bude stáčet med.
Přestože med vznikl v lokalitě nedaleko dálnice, neobsahuje prý žádné závadné látky. Proč, to vysvětluluje včelař Jiří Cafourek.
„Včelky, když nosí nektar nebo medovici, tak si třídí to, co je špatné, a z toho si pak udělají jed v žihadle. To, co je dobré, si pak přinesou dovnitř."
Kvalita medu je podle včelaře velmi dobrá.
„Po všech stránkách, jak po chuťových, tak po různorodosti medu. Protože v Praze není po okolí řepka, ten med je z různých druhů rostlin, keřů, stromů a má díky tomu dobrou chuť. Když se porovná třeba s medem ze Šumavy, tak je to úplně stejná kvalita,“ dodává Jiří Cafourek.