Jak blboun přibíral na váze

Vyhynulého blbouna nejapného známe z dobových maleb jako velmi zavalitého ptáka. Tento obraz však zřejmě není reálný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dronte mauricijský (Natural History Museum, Londýn)

Dronte mauricijský (Natural History Museum, Londýn) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, RanZag

Dronte mauricijský (Raphus cucullatus), známý také jako blboun nejapný či dodo, byl velký nelétavý pták příbuzný holubům. Žil na ostrově Mauricius, kde vyhynul asi před 300 lety. Zánik blbouna nejapného se tradičně připisuje námořníkům, kteří důvěřivého ptáka lovili pro maso (prý velmi nechutné), ale ve skutečnosti jej mají na svědomí spíš lidmi dovezení dravci, kteří požírali vejce a mláďata. Když holandské lodě poprvé přistály u ostrova Mauricius, přivezly zpět obrázek velkého, avšak štíhlého až šlachovitého ptáka. O pár desetiletí starší kresby však zpodobňují blbouna, který vypadá vyloženě tlustý a který podle očitých svědectví vážil až 23 kg. Model vytvořený podle kostí z muzejních sbírek nicméně ukázal, že jeho hmotnost se pohybovala mezi 10,5 a 17,5 kg.

Blboun však zřejmě mohl být ještě hubenější. Francouzští paleontologové nyní proměřili 75 kostí končetin ze sbírek 14 různých muzeí. Došli k závěru, že pták vážil jen něco kolem 10 kg a stavbou těla se podobal například divokému krocanovi. A proč vůbec začal na dobových kresbách přibývat na váze? Jednou z možností je, že umělci portrétovali blbouny chované v zajetí, kteří silně ztloustli kvůli překrmování a nedostatku pohybu. Je však také možné, že prostě podléhali trendu své doby, který velel malovat zvířata co nejtlustší. Vyloučené není ani to, že malby zpodobňují ptáka, který si zrovna načechral peří.

Zdroj: Naturwissenschaften

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme